flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За наслідками наради…

27 квітня 2020, 13:48

Предметом обговорення на нараді суддів, яка відбулася 23 квітня 2020 року, стали події, що відбулися у п’ятницю, 17 квітня 2020 року.

Так, під час розгляду клопотання про направлення підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України, неповнолітньої гр. П. до медичного закладу для проведення стаціонарної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, слідчий суддя Пронін С.Г. обмежив доступ осіб, які не є учасниками судового процесу у судове засідання, заборонив зйомку.

Такі дії стали підставою для написання скарг.

У зв’язку з цим, на нараді суддів було прийнято Рішення про необхідність підвищити рівень поінформованості населення про встановлені судом обмеження, які діятимуть весь період карантину.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне повторно звернути увагу громадськості на правила, які діють в суді на час карантину.

Відповідно до розпорядження голови суду від 16 березня 2020 року № 2 на період дії карантину, з 16 березня по 11 травня 2020 року в суді встановлено особливий режим роботи, а саме:

 - припинити всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо);

 - припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду;

- по можливості обмежити допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань;

- обмежити допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель;

- ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи, за наявності такої технічної можливості, здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв’язку;

- по можливості зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня;

 - по можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження;

 - вжити заходи для роз’яснення громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв’язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції.

Звертаємо увагу:

Відповідно до частини друга статті 27 Кримінального процесуального кодексу України:

кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито.

Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", якщо участь в судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи.

Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі:

1) якщо обвинуваченим є неповнолітній;

2) розгляду справи про злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості особи;

3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи;

4) якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом;

5) необхідності забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

За наслідками обговорення під час наради ситуації, яка склалася 17 квітня 2020 року, головою суду, з метою більшого поширення інформації про встановлені обмеження в суді, пов’язані з карантином, було прийнято рішення про розміщення тексту розпорядження від 16 березня 2020 року № 2 «Про встановлення особливого режиму роботи суду», із змінами, у всіх залах судового засідання, а також у загальнодоступних місцях в приміщенні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

Під час наради, судді зважили на вищезазначену ситуацію та погодилися з тим, що дотримання вимог Кодексу суддівської етики, а також загальних етичних правил у суспільстві є обов’язковою складовою поведінки судді як під час здійснення правосуддя у судовому засіданні, так і поза його межами.

Дана ситуація була також обговорена з працівниками апарату суду.

Керівник апарату суду звернув увагу працівників апарату суду на дотримання загальновизнаних етичних норм поведінки при спілкуванні із відвідувачами суду, недопущення використання нецензурної лексики, підвищеної інтонації, прояву зверхності та зневаги.

Керівник апарату суду повідомив про необхідність з повагою ставитись до прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, інших юридичних осіб, бути доброзичливими, ввічливими та уважними при зверненні до них відвідувачів суду.

В суді вжито заходів щодо персоналізації працівників суду задля зручності при спілкуванні з відвідувачами суду.

 

Прес-служба суду