flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шкільний булінг

31 січня 2020, 15:49

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області  28 січня 2020 року винесено постанову, якою громадянку В. притягнуто до адміністративної відповідальності  за   частиною 3 статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення  (булінг (цькування) учасника освітнього процесу)  та накладено штраф у розмірі 850 гривень.

Так, 14 січня 2020 року до Слов’янського міськрайонного суду Донецької області надійшов матеріал про адміністративне правопорушення, з якого видно, що  8 січня 2020 року близько 10-00 год.  неповнолітній  гр. Х., знаходячись в приміщенні ЗОШ   м. Слов’янська  вчинив булінг, тобто дії психологічного насильства щодо неповнолітньої гр. П., що проявилось у систематичних образах та насміханнях, в результаті чого могла бути завдано шкода психологічному здоров’ю потерпілої.

Стаття 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення: Булінг (цькування) учасника освітнього процесу. Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Якщо ви дізналися, що вашу дитину цькують, або помітили певні ознаки того, що вона страждає від булінгу, поговоріть з дитиною та з'ясуйте у неї якнайбільше фактів і подробиць про заподіяну їй шкоду. Тут важливо відокремити факти від емоцій, хоча емоції в таких випадках, звісно, зашкалюють. Варто відрізнити звичайний конфлікт від систематичного цькування, бо саме регулярне, повторюване знущання і є булінгом. Якщо ви впевнилися, що булінг мав місце, зверніться до адміністрації закладу освіти, прямим обов'язком якої є створення безпечного, вільного від насильства, булінгу та будь-яких форм дискримінації освітнього простору. Це визначено частиною 3 статті 26 Закону України “Про освіту". Коли керівник закладу освіти відмовляється приймати скаргу про булінг або не здійснює необхідних дій для розслідування,   батьки можуть звернутися до  відділу освіти Слов’янської міської ради або одразу до Слов’янського відділу поліції  та/або до Служби у справах дітей.

У випадку шкільного булінгу за кривдника, якому ще не виповнилося 14 років, усю відповідальність несуть батьки. Вони повинні відшкодувати шкоду (як матеріальну, так і моральну), яку завдала їхня дитина іншому учню.

Протокол про притягнення до адміністративної відповідальності був складений стосовно  хлопця, який вчинив булінг.

В судовому засіданні гр. В. вину визнала, щиро розкаялась.

 Прес-служба суду