flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Хто має пільги по сплаті судового збору за заявою про встановлення факту смерті

26 грудня 2019, 10:07

Ухвалою Слов’янського міськрайонного суду Донецької області  від 18 січня 2019 року заяву гр. Г. про встановлення факту смерті повернуто заявнику, у зв’язку з не сплатою судового збору.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою суду заявник оскаржив його в апеляційному порядку.

Ухвалою   Донецького апеляційного суду від 4 лютого 2019 року скаржнику   було надано строк для усунення недоліків, зокрема, запропоновано надати документ про сплату судового збору.

Оскільки заявник недоліки не усунув, Донецький апеляційний суд своєю ухвалою від 25 лютого 2019 року погодився з  ухвалою Слов’янського міськрайонного суду Донецької області  від 18 січня 2019 року та  повернув  заявникові  його скаргу.

Відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Громіздка правова норма породила в свою чергу різні юридичні думки стосовно того, хто має пільги по сплаті судового збору за пунктом вказаної статті.

Крапку у цьому питанні поставив Верховний Суд, чітко визначивши, що не будь-яка заява про встановлення факту смерті на окупованій території підлягає звільненню від сплати судового збору, саме за пунктом 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».

Заява гр. Г. про встановлення факту смерті її чоловіка подана саме у зв`язку з необхідністю оформлення недоотриманої пенсії та спадщини, а не у зв`язку із збройним конфліктом.

Отже, гр. Г. не має пільг зі сплати судового збору відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».

За таких обставин Верховний Суд  не знайшов підстав для задоволення касаційної скарги  гр. Г. та залишив ухвалу Донецького апеляційного суду від 25 лютого 2019 року  без змін.

З рішенням Верховного Суду касаційної інстанції можна ознайомитися в ЄДРСР за № 243/12928/18.

Разом з тим, Верховний Суд звернув Вашу увагу на те, що стаття 8 Закону України «Про судовий збір» встановлює умови, за наявності яких суд може відстрочити, розстрочити сплату судового збору, зменшити його розмір або звільнити від його сплати.

Крім того, частиною 2 статті 3 Закону України “Про судовий збір” визначений перелік категорій справ, за якими не справляється судовий збір при зверненні до суду, в тому числі це заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Отже, якщо особа має намір встановити факт смерті на окупованій території   і ця смерть не пов’язана з  пораненням, загибеллю тощо, то в такому випадку заявник має сплатити судовий збір, однак він не позбавлений права подати до суду клопотання про звільнення від сплати судового збору на підставі статті 8  Закону України «Про судовий збір».

 

 Прес-служба суду