flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВР відправила до КС закон про незалежність суддів

17 вересня 2013, 09:18

ВР відправила до КС закон про незалежність суддів

Верховна Рада проголосувала за включення до порядку денного сесії та направлення на висновок Конституційного суду президентський законопроект № 2522а про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів.

"За" проголосувало 377 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою законопроекту є вдосконалення положень Конституції та посилення існуючих гарантій незалежності суддів, що дасть змогу змінити існуючу процедуру призначення та звільнення суддів, зменшити роль політичних органів у цьому процесі та дозволить передати повноваження вирішення питань, пов'язаних із діяльністю суддів, до відання органів, більшу частину складу яких становитимуть судді.

У законопроекті пропонується, щоб утворення, реорганізація та ліквідація судів, а також визначення їх мережі здійснювалася законами, а не указами Президента.

Також пропонується змінити повноваження Верховного суду України, наділивши його правом забезпечувати однакове застосування норм всіма судами загальної юрисдикції, та змінити положення щодо участі ВР у процесі обрання суддів на посади та звільнення їх з посад.

Крім того, законопроектом пропонується скасувати п'ятирічний строк призначення на посаду суддів вперше та вилучити положення про строк повноважень Генерального прокурора України.

Законопроект також передбачає, що переведення судді до іншого суду у всіх випадках, в тому числі й у разі ліквідації чи реорганізації суду, здійснювалося лише за його згодою, що дозволить унеможливити вплив на суддів та їх примусове переведення до іншого суду.

Пропонується розділити підстави для звільнення суддів від підстав припинення повноважень на посаді судді та змінити склад та порядок формування Вищої Ради юстиції та її повноваження.

Інформація з сайта ІА «Укрінформ»   05.09.2013 року (  www.ukrinform.ua )