flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд продовжує інформувати по справі, що викликала значний суспільний інтерес.

12 червня 2018, 14:27

До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України, а також стосовно особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 263, ч.3 ст. 368, ч.3 ст.369-2 КК України.

Враховуючи, що склад правопорушень, за якими обвинувачують зазначених осіб, віднесено до корупційних, розгляд даної справи становить значний суспільний інтерес для громадськості. У зв’язку з цим, у Провідних Українських ЗМІ було здійснено ряд публікацій.

Одним із міжнародних стандартів є публічне здійснення правосуддя. Відповідно до принципу публічного здійснення правосуддя, громадськість має право бути поінформованою через медіа про стан організації судочинства.

За таких обставин, з метою вірного поінформування населення, ЗМІ та  вірного розуміння обставин розгляду цієї справи, Слов’янський міськрайонний суд вважає за необхідне повідомити інформацію про стан розгляду цієї справи.

Справа із обвинувальним актом надійшла до суду 09 березня 2016 року.

Однак у зв’язку з тим, що значний період часу вирішувалося питання про визначення підсудності справи, До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області справа надійшла 23 червня 2016 року.

Підсудність справи було визначено ухвалою Апеляційного суду Донецької області.

За наслідками автоматичного розподілу, справу було передано на розгляд колегії суддів Слов’янського міськрайонного суду, головуючий-суддя - Кузнецов Р.В..

На виконання вимог ст. 314 КПК України, за якими суд призначає підготовче судове засідання не пізніше п’яти днів з дня надхоження кримінального провадження, судом призначено таке судове засідання у справі на 11 год. 30 хв, 27 червня 2016 року.

Зважаючи на те, що справу було направлено до Апеляційного суду Донецької області у зв’язку із поданням апеляційної скарги на рішення суду( справу було повернуто до суду лише 28 березня 2017 року), та зміною в подальшому складу суду у Слов’янському міськрайонному суді, повторне призначення підготовчого судового засідання відбулося на 04 квітня 2017 року.

Разом з тим, незважаючи на те що судом було вжито всіх можливих заходів щодо розгляду справи у розумні строки, підготовче провадження не було проведене та неодноразово відкладалося з таких об’єктивних причин:

Стороною захисту було подано апеляційну скаргу на ухвалу про призначення справи до підготовчого судового засідання, у зв’язку з чим, справу було направлено до суду апеляційної інстанції для розгляду скарги.

Після повернення справи до суду,  її розгляд неодноразово відкладався у зв’язку з неявкою сторін та відповідним клопотанням про відкладення розгляду справи.

Слід зазначити, що з метою усунення зловживань процесуальними правами обвинувачених судом було вжито заходів щодо перевірки поважності причини неявки одного з них.

Наведене свідчить, що судом було вжито всіх заходів щодо розгляду справи у розумні строки.

26 червня 2017 року підготовче судове засідання було проведено, справу призначено до судового розгляду у строки визначені ст. 316 КПК України, а саме: на 03 липня 2017 року.

Протягом судового розгляду, судом оголошено обвинувальний акт, визначено обсяг доказів, що підлягають дослідженню та порядок їх дослідження, розв’язано ряд клопотань сторін.

Незважаючи на належне повідомлення всіх учасників судового провадження, достатню періодичність призначення судових засідань по справі, при якому були враховані можливості явки у судові засідання всіх учасників процесу, справу неодноразово було відкладено у зв’язку із клопотаннями про її відкладення, поданими сторонами. Слід наголосити на тому, що до клопотань надавалися документи, які свідчили про поважність причин неявки у судове засідання, при цьому суд ретельно перевіряв їх на достовірність.

Необхідно зауважити, що питома вага поданих клопотань про відкладення розгляду справи припадає на сторону захисту, що в принципі унеможливлювало продовження розгляд справи, оскільки в такому випадку було б порушено право на захист обвинувачених. 

Судове засідання, призначене на 13 год. 00 хв. 05 червня 2018 року, знову було відкладене у зв’язку неявкою одного із захисників.

За таких обставин, враховуючи думку обвинуваченого, суд змушений був відкласти розгляд справи на 09 год. 00 хв., на 02 липня 2018 року.

Преса-служба суду повідомляє, що дату наступного судового засідання було визначено з урахуванням реальної можливості явки всіх учасників судового провадження, що в свою чергу забезпечить право на захист обвинувачених та відповідно право на справедливий безсторонній суд, а також з врахуванням того, що у зв’язку із щорічною відпусткою, неможливо буде зібрати повний склад колегії суддів.

У зв’язку з цим, прес-служба суду наголошує на тому, що розгляд справи проводиться із додержанням процесуальних норм КПК України та визначених у ньому загальних засад кримінального провадження.

Прес-служба Слов’янського

міськрайонного суду Донецької області