flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд продовжує інформувати по справі, що викликала значний суспільний інтерес.

12 червня 2018, 14:03

З метою вірного поінформування населення та вірного розуміння обставин розгляду цієї справи, Слов’янський міськрайонний суд Донецької області вважає за необхідне продовжити повідомляти інформацію про стан розгляду кримінального провадження за обвинуваченням представника громадської організації у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 259 КК України.

Як повідомлялося раніше підготовче засідання у справі у справі завершено, судом постановлено ухвалу про призначення справи до судового розгляду на 14 год. 00 хв. 08 червня 2018 року.

Протягом судового засідання від 08 червня 2018 року, судом оголошено обвинувальний акт, визначено обсяг доказів, що підлягають дослідженню та порядок їх дослідження.

Справу було відкладено на 14 год. 30 хв. 02 липня 2018 року у зв’язку з неявкою свідків до суду та незабезпеченням їх виклику стороною обвинувачення.

Преса-служба суду повідомляє, що дату наступного судового засідання було визначено з урахуванням реальної можливості явки всіх учасників судового провадження, що в свою чергу забезпечить право на захист обвинуваченого та відповідно право на справедливий безсторонній суд, а також з врахуванням того, що у зв’язку із щорічною відпусткою, неможливо буде зібрати склад суду.

Слід зазначити, що за межами приміщення суду та в позапроцесуальному порядку з боку представників громадських організації надходили повідомлення про те, що під час судового розгляду головуючому-судді будуть надані сторонні предмети, як символи недовіри до суду та судової системи в цілому, а також лунали порівняльні висловлювання щодо кваліфікації дій обвинуваченого.

У зв’язку з цим, прес-служба суду наголошує на наступних повідомленнях:

 - розгляд справи проводиться із додержанням процесуальних норм КПК України та визначених у ньому загальних засад кримінального провадження, при цьому безпосередньо головуючому по справі жодних «предметів-.символів» не передавалося, крім того, мотивованих відводів складу суду, як-то передбачено чинним КПК, не поступало ні під час проведення підготовчого судового засідання, ні під час роз’яснення права на відвід у судовому засіданні, проведеному  08 червня 2018 року;

- щодо висловлювань з приводу кваліфікації дій обвинуваченого, слід зазначити, що суд розглядає справу відповідно до ч.1 ст. 337 КПК України, згідно із якою, судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

Разом з тим, суд роз’яснює, що буденне тлумачення норм права здійснюється суб'єктами, які не мають спеціальних знань у сфері права, і є також невід’ємною частиною гарантованих Конституцією прав та свобод громадян України.

У зв’язку з цим, прес-служба суду наголошує на тому, що розгляд справи проводиться із додержанням процесуальних норм КПК України та визначених у ньому загальних засад кримінального провадження.

Висвітлення процесу розгляду справи буде продовжено після проведення наступного судового засідання. Чекайте у інформаційному випуску.

Прес-служба Слов’янського

міськрайонного суду Донецької області