flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наявність конкретного провадження не є обов’язковою умовою для реалізації права на звернення з адвокатським запитом.

24 липня 2013, 14:25

 Оскільки представництво інтересів особи в суді є лише одним із видів адвокатської діяльності. Вітчизняних захисників останнім часом турбує питання, чи мають вони право на звернення з адвокатським запитом за відсутності справи в суді. Не залишились осторонь і органи адвокатського самоврядування, зокрема Національна асоціація адвокатів України, яка висловила власну правову позицію з цього питання.

 

Приводом для хвилювання та необхідності надання відповідних роз’яснено стала нещодавно оприлюднена в мережі Інтернет думка голови дисциплінарної палати КДКА Закарпатської області, згідно з якою адвокат має право звернутись з адвокатським запитом лише в разі наявності конкретної справи в суді. Така позиція, на переконання деяких представників професії, значно звужує права  адвокатів, унеможливлює самостійний збір інформації й нівелює сутність адвокатського запиту як одного з інструментів захисника, що дозволяє останньому отримувати необхідні копії документів для надання правової допомоги клієнту.

            Проаналізувавши положення закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ННАУ дійшла висновку, що право безпосередньо пов’язане з наданням правової допомоги клієнту, Конституційний Суд у своєму рішенні від 30.09.2009 №23-рп/2009, серед іншого, зазначив, що «правова допомога» є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами й може включати консультації, роз’яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо». НААУ дійшла висновку, що «адвокатська діяльність не обмежена лише такими видами правової допомоги, як представництво інтересів клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві чи захист особи в кримінальному провадження, а тому наявність конкретної судової справи не є обов’язковою умовою для реалізації адвокатом права на звернення з адвокатським запитом».

            У той же час для отримання відомостей стосовно особи, з якою у клієнта відсутні будь-які правові відносини, адвокат не має прав на звернення з адвокатським запитом. Крім того, «адвокат зобов’язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій» (ч.4ст.26 закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»); «адвокату забороняється використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта» (ч.2ст.21 закону), а також у разі, коли запитувана інформація між клієнтом та іншою особою правовідносин.

            Відповідно позиції відображеного в листі НААУ від 12.07.2013 №778/0/2-13 за підписом голови НААУ, Ради адвокатів України Лідії Ізотової.

 

(Інформація взята з газети «Закон і Бізнес» від 20-26 липня 2013 року №29 (1119) zib.com.ua)