flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Чи потрібне правосуддя без фіналу?»

06 березня 2017, 13:42

 Станом на 01 березня 2017 року в провадженні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області перебуває 93 кримінальних провадження (в т.ч. кримінальні справи та матеріали, подані в порядку виконання вироків) вироки по яким не виконані у зв’язку з розшуком засуджених.

Аналізом наявних в провадженні суду матеріалів встановлено, що найчастіше причиною тривалого розшуку осіб є застаріла нормативно-правова база, яка регулює зазначене питання; відсутність налагоджених та скоординованих дій між органами, на які безпосередньо покладений розшук осіб та іншими структурами, які здійснюють роботу з фізичними особами, надають їм певні реєстраційні та інші послуги; відсутність будь-якого контролю з боку прокуратури щодо діяльності органів поліції з організації розшуку осіб.
Всі ці питання потребують важливих змін в організації роботи правоохоронних органів, і, нажаль, не можуть бути усунені в найкоротший термін.
Зменшенню кількості осіб, яких оголошено у розшук, може сприяти своєчасне обрання відповідних запобіжних заходів ще на стадії досудового розслідування.
Так, положення статті 183 КПК передбачають, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як:
2) до раніше судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до трьох років, виключно у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що, перебуваючи на волі, ця особа переховувалася від органу досудового розслідування чи суду, перешкоджала кримінальному провадженню або їй повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину;
5) до раніше судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад три роки.
Більшість осіб оголошених у розшук Слов’янським ВП ГУНП в Донецькій області, на стадії виконання вироку, є раніше неодноразово судимими особами, а за скоєні ними злочини передбачені покарання у виді позбавлення волі на строк більш, ніж три роки. 
Так,  вироком Слов’янського міськрайонного суду від 08 жовтня 2014 року громадянин Ч. визнаний винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого п.12 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство) і йому призначене покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі без конфіскації усього належного йому майна (ЄУН№243/ХХХХ/13-к, ЄРДР №1201205106000ХХХХ). При цьому Ч. є раніше неодноразово судимою особою. Одночасно щодо нього в  Волноваському районному суді знаходилось інше кримінальне провадження за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 187 ч.2, 124 КК України. Вирок набув законної чинності 21 січня 2015 року, однак, до цього часу не виконується.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 22 березня 2016 року залишений без змін вирок Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 20 листопада 2015 року щодо обвинуваченого З.  Вироком суду З. визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України і призначено покарання у виді 4 років позбавлення волі. При цьому З. є раніше судимою особою, засуджувався за скоєння аналогічного злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України. До цього часу місце його знаходження не встановлене (ЄУН 243/ХХХХ/15-к).
Вироком Слов’янського міськрайонного суду від 20 грудня 2016 року К., який є неодноразово судимий за вчинення корисливих злочинів, визнаний винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України, призначене покарання у виді трьох років позбавлення волі (ЄУН№243/ХХХХ/16-к). До цього часу місце знаходження засудженого не встановлене.
Вироком Слов’янського міськрайонного суду від 11 травня 2016 року неодноразово судимий О. визнаний винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1  ст. 317 КК України, призначене покарання у виді трьох років шести місяців позбавлення волі (ЄУН№243/ХХХ/16-к, ЄРДР№1201605051000ХХХХ).
Ухвалою колегії судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Запорізької області від 08 квітня 2016 року залишений без змін вирок Слов’янського міськрайонного суду від 09 квітня 2015 року щодо засудженого Ч., якого засуджено за ч.2 ст. 185 КК України, і призначене покарання у виді трьох років позбавлення волі. Початок строку відбуття покарання у виді позбавлення волі має обчислюватись з моменту затримання засудженого.
Відповідно до вироку Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 22 грудня 2016 року З. визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 186 КК і призначене покарання з урахуванням положень ч. 4 ст. 70 КК України у виді 4 років позбавлення волі (ЄУН№243/8754/16-к, ЄРДР №12016050510002497). Вирок не оскаржувався, однак, до цього часу не виконаний.
Згідно статистичних даних Генеральної прокуратури України, завдяки вжитим заходам прокурорського реагування упродовж 2016 року загалом по всій Україні до виправних колоній для відбування покарання направлено 106 осіб. З урахуванням того, що станом на 01 березня 2017 року в провадженні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області перебуває 93 розглянутих по суті кримінальних провадження (справи), в яких вироки не пред’явлені до виконання у зв’язку з розшуком засуджених, слід дійти висновку, що вжиті заходи реагування не є достатніми, потребують вдосконалення, мають бути значно результативнішими.
До цього часу у розшуку подовжують перебувати наступні особи:
Список осіб, засуджених Слов’янським міськрайонним судом Донецької області до позбавлення волі,
арешту та відносно яких скасовано застосування звільнення від покарання з випробуванням, по яким
вироки суду значаться невиконаними за період з 14.05.2003р. по 01.03.2017р.
(список додається)
 
                                                                                                 
 
                                                                                                  Прес-служба суду