flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як працюватиме Служба судової охорони?

04 грудня 2015, 10:00

                                                                                Як працюватиме Служба судової охорони?

Як відомча воєнізована охорона Державної судової адміністрації діятиме Служба судової охорони. Саме вона підтримуватиме громадський порядок в суді, запобігатиме проявам неповаги до суду та охоронятиме приміщення судів, органів судової влади, а також виконуватиме функції державного захисту суддів, працівників апарату, членів їх сімей.

Функціонування цієї Служби регламентовано Положення про Службу судової охорони, яке затверджене наказом ДСАУ від 6 листопада 2015 року №191.

Загальне керівництво Службою здійснює керівник ДСАУ, або за його дорученням заступник голови ДСАУ. Керівника Служби призначає та звільняє очільник ДСАУ. Чисельність територіальних управлінь Служби визначається кількістю постів, установлених з урахуванням кількості об’єктів охорони.

На посади працівників Служби не можуть бути призначені особи, молодші 21 року, які за станом здоров’я не можуть виконувати відповідні обов’язки, звільнені з правоохоронних органів та військової служби в порядку дисциплінарного стягнення, якщо з дня звільнення не минуло одного року.

Згідно з положенням на вході до приміщень суду, іншого органу судової влади обладнуються пункти пропуску з відповідними технічними засобами контролю, зокрема рамковими та ручними металошукачами і відеоспостереженням. Відеоспостереження також встановлюється у коридорах і фойє суду.

Не може бути заборонено пронесення до приміщень суду аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури.

Працівники Служби можуть застосовувати заходи фізичного впливу, спецзасоби, зброю в порядку передбаченому законом для працівників правоохоронних органів та також працівників, що здійснюють охоронну діяльність.

Зауважимо, створення Служби передбачено Законом про поліцію. Та оскільки на воєнізовану охорону наразі не виділені кошти, тож суди згідно з розпорядженням Кабміну повинна охороняти Нацгвардія та поліція. Порядок відповідної охорони досі не визначений, а судді періодично скаржаться на відсутність охорони.