flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедливий суд

01 квітня 2015, 08:24

 28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд».

В першу чергу, Закон спрямований на забезпечення кожному громадянину права звернутися до суду і отримати справедливе та законне рішення. Законодавець наголошує, що одними з основних та значущих засад судочинства є гласність та відкритість судового процесу, тому спрощення доступу громадян до правосуддя, удосконалення роботи судової системи та забезпечення громадянам реалізації права на чесний та справедливий суд – ось основна мета Закону!

Судові рішення, засідання та інформація щодо справ, які розглядають судом, є відкритими і будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення в порядку, встановленому законом. Цим Законом учасникам судового процесу, особам, що присутні в залі судового засідання, представникам засобів масової інформації гарантується право на проведення фотозйомки, відео- та аудіо запису з використанням портативних відео- та аудіо технічних засобів.

Розширюються гарантії рівності усіх громадян перед законом, відкритості судового процесу та обов’язковості судових рішень. Слід зауважити, що судові рішення, які набрали законної сили, є обов’язковими до виконання всіма громадянами на всій території України, невиконання яких, тягне за собою відповідальність.

Загалом зазначені зміни спрямовані на однакове застосування норм права всіма ланками судової системи та недопущення порушень прав громадян.

З повним текстом Закону можна ознайомитись на офіційному веб-порталі «Судова влада України» на сторінці Слов’янського міськрайонного суду: http://sl.dn.court.gov.ua/sud0544/obsha/dokumenty/Zakon/