flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок за службову недбалість

19 червня 2024, 07:56

Вирок за службову недбалість  

 

 

         Слов’янським міськрайонним судом Донецької області розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина К, 1975 року народження, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.367 КК України - неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, тобто службова недбалість. 

         Судом встановлено, що 01.07.2014р. К. призначено на посаду директора Комунального підприємства Миколаївської міської ради “Миколаївське управління капітального будівництва”. У грудні 2014р., березні 2015 р. між КП “Миколаївське УКБ” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Преторіянець” укладено ряд договорів підряду про виконання робіт по реконструкції ділянки трубопроводу напірної каналізації діаметром 400 мм КП «Сервіскомуненерго» від ФНС №3 до очисних споруд м. Миколаївка. Фінансування робіт здійснювалося за рахунок коштів місцевого бюджету.  

В період часу з 01 грудня 2014 року по червень 2015 року працівниками ТОВ “Преторіянець” проводились роботи з реконструкції згідно договорів підряду, в ході яких працівниками ТОВ “Преторіянець” складались акти приймання виконаних будівельних робіт, які підписувались К.  та директором ТОВ “Преторіянець”, на підставі зазначених актів проводилась оплата за виконані роботи на рахунок ТОВ “Преторіянець”.

Так, К., будучи службовою особою, уповноваженою на виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій підприємства, в період часу з 01 грудня 2014 по червень 2015, працюючи на посаді директора Комунального підприємства Миколаївської міської ради “Миколаївське управління капітального будівництва”, неналежно виконував свої службові обов’язки, пов’язані зі здійсненням нагляду і контролю за ходом, якістю, вартістю та обсягами виконаних робіт.    

Через несумлінне ставлення до своїх посадових обов’язків, не перевіривши об’єми фактично виконаних робіт на об’єктах згідно зазначених договорів, К. підписав Акти приймання виконаних робіт на загальну суму 2 122 387,3 грн., в яких були зазначені об’єми виконаних робіт, що не відповідають фактичним, та були завищені на загальну суму 507 496,57 грн. Вказану суму КП “Миколаївське УКБ” перераховано на рахунок ТОВ “Преторіянець”, тим самим спричинено тяжкі наслідки у вигляді матеріальної шкоди на суму, яка більше ніж в 250 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а саме – 507 496,57 грн, спричиненої державним інтересам в особі Миколаївської міської ради.  

В судовому засіданні К. свою вину не визнав повністю, однак, його вина у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджена дослідженими у судовому засіданні доказами.   

За результатами повного та всебічного судового розгляду, суд визнав К. винним та призначив йому покарання у виді двох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями строком на один рік без призначення штрафу. У зв’язку з тим, що строк давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності сплив, К. звільнено від призначених основного та додаткового покарань. 

         Задоволено цивільний позов Миколаївської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, яка виконує повноваження Миколаївської міської ради Краматорського району Донецької області, на користь якої з К.  стягнуто п’ятсот сім тисяч чотириста дев’яносто шість гривень 57 копійок в рахунок відшкодування матеріальної шкоди.     

Вирок не набрав законної сили.  

З повним текстом судових рішень у справі можна ознайомитися за посиланням.   

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області