flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Призначено покарання кривднику

18 червня 2024, 15:35

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області у відкритому судовому засіданні розглянуто матеріали кримінального провадження за обвинуваченням мешканця міста Cлов’янська В., 1996 року народження, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.126-1 КК України - домашнє насильство.  

          Судом встановлено, що громадянин В. мав близькі відносини та проживав спільно з громадянкою Ч., 2002 року народження, стосовно якої, не зважаючи на неодноразове притягнення до адміністративної відповідальності, систематично вчиняв домашнє насильство.

У березні та квітні 2024 року громадянин В., перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, умисно грубо висловлювався на адресу Ч. нецензурною лайкою, ображав її, погрожував фізичною розправою, дав ляпас, штовхав, а також застосовував психологічне насильство, чим принизив її гідність, спричинив емоційну невпевненість та побоювання за свою безпеку, що спричинило її психологічні страждання. 

В судовому засіданні В. свою вину визнав повністю, у вчиненому розкаявся. 

          При призначенні покарання судом враховано характеристику обвинуваченого за місцем мешкання як конфліктної людини, що зловживає алкоголем, яка згідно висновку органу пробації не має готовності до зміни способу життя, кількість епізодів вчинення домашнього насильства.

Громадянина В. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України,  йому призначено покарання у виді двох років пробаційного нагляду.

На обвинуваченого покладено наступні обов’язки:

  • періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації;
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
  • пройти курс лікування від алкогольної залежності;
  • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу).

Пробаціний нагляд  впроваджений державою, як вид покарання, який є альтернативою позбавленню та обмеженню волі. Покарання у вигляді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Застосовується такий вид покарання  на строк від 1 до 5 років.

          Окрім того, засудженому заборонено наближатися на 5м. до місця, де Ч. може постійно чи тимчасово проживати, перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин протягом 3 місяців та зобов’язано пройти програму для кривдників протягом 3 місяців.

Програма для кривдника - комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків (стаття 1 Закону України "Про запобігання та протидії домашньому насильству").

Метою корекційної програми є допомога особі, яка вчинила насильство, в осмисленні власної насильницької поведінки, усвідомленні її витоків, проявів, наслідків для особистого життя та життя оточуючих, налагодженні гармонійного життя з родиною та в суспільстві, а також в усвідомленні того, що домашнє насильство - це порушення прав людини, яке карається відповідно до чинного законодавства.

Порядок направлення на проходження програми для кривдника визначено пунктом 3.3. Інструкції щодо порядку взаємодії структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім'ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї згідно з якою, у разі вчинення особою насильства в сім'ї, служба дільничних інспекторів поліції або кримінальна поліція у справах дітей видає цій особі під розписку направлення на проходження корекційної програми та в триденний строк надсилає до відповідного кризового центру повідомлення про направлення особи на проходження корекційної програми.

          Вирок не набрав законної сили.

          З повним текстом судових рішень у справі 243/3256/24 можна ознайомитися за посиланням.   

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області