flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершено розгляд справи "Про мову"

17 червня 2024, 11:01

Судовою колегією Слов’янського міськрайонного суду Донецької області винесено вирок за обвинуваченням  громадян Б., 2003 р.н., та Б., 2002 р.н., у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.121 КК України - умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене групою осіб, що спричинило смерть потерпілого, ч.4 ст.187 КК України - напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), вчинений за попередньою змовою групою осіб.      

Судом встановлено, що 29 листопада 2019 року близько 21 години 15 хвилин двоє неповнолітніх на зупинці міського транспорту у м. Бахмут Донецької області, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, наздогнали М., 1983 р.н., на узбіччі проїжджої частини. Неповнолітній Б., 2003 р.н., наніс удар кулаком в область лівої частини підборіддя, від чого М. впав на газон. Продовжуючи свій умисел на спричинення тілесних ушкоджень неповнолітні відтягли М. на тротуар та поклали на газон, після чого Б., 2003 р.н., наніс один удар ліктем правої руки в область обличчя, від чого останній впав назад та вдарився потилицею об камінь. Далі Б., 2003 р.н., взявши М. ззаду під руки, кинув його на тротуар таким чином, що останній впав назад та вдарився потилицею об камінь.  В момент коли нападники відволіклись М. самостійно піднявся та, рухаючись по газону, спробував піти від нападників, однак Б., 2003 р.н.,  наздогнав М. та наніс удар ззаду в область тулуба, від отриманого удару М. впав, при цьому ударившись обличчям о бруківку, після чого Б., 2003 р.н., підняв М. ззаду під руки та проніс його декілька метрів і, не втримавши, впустив останнього на тротуар таким чином, що той вдарився обличчям.  Коли М. перебував в положенні лежачи на тротуарі Б., 2003 р.н., продовжив наносити удари кулаком по обличчю та ногою в область тулубу.   В свою чергу неповнолітній Б, 2002 р.н., підійшов до М. ззаду та, піднявши його під руки, відкинув на газон обличчям вперед таким чином, що той вдарився об камені, які знаходились на газоні.  

Переслідуючи корисливі цілі та маючи намір на заволодіння чужим майном шляхом скоєння розбійного нападу, поєднаного із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, за попередньою змовою групою осіб неповнолітні зняли з М. куртку та дістали з кишені мобільний телефон  та з місця вчинення злочину з викраденим майном зникли, розпорядившись ним на свій розсуд.  

В результаті спільних протиправних дій неповнолітніх громадянину М. спричинено тяжкі тілесні ушкодження. Смерть М. настала 05 грудня 2019 року в результаті поєднаної травми голови та живота. 

Розгляд провадження неодноразово було відкладено через неявку учасників процесу, зокрема сторони захисту, наявність безлічі клопотань.  

В судовому засіданні обвинувачений Б, 2003 р.н.,  свою вину визнав частково, а обвинувачений Б., 2002 р.н., вважає себе винним лише у тому, що не допоміг потерпілому та не викликав швидку медичну допомогу.  Незважаючи на таку позицію обвинувачених їх вина в скоєнні інкримінованих кримінальних правопорушень підтверджена дослідженими у судовому засіданні доказами.

Судом при призначенні покарання враховано, що на час скоєння злочинів обвинувачені були неповнолітніми.

          Вироком Слов’янського міськрайонного суду Донецької області обвинувачені визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.121,  ч.4 ст.187 КК України.

Їм призначено остаточне покарання за сукупністю злочинів: Б., 2003 р.н., – позбавлення волі строком на вісім років; Б., 2002 р.н., – позбавлення волі строком на дев’ять років один місяць.           

Вирок суду не набрав законної сили.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

У пресі справа отримала назву "Про мову" після того, як в ЗМІ з’явилося свідчення неназваної жінки, що нібито чула початок суперечки нападників із загиблим:  вони вимагали “на нормальном языке говорить”.

З повним текстом судових рішень у справі 219/2526/20 можна ознайомитися за посиланням.

  

 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області