flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стрілець «ДНР» проведе 15 років за ґратами

16 лютого 2024, 08:55

Колегією суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню громадянина України Д., 1973 року народження, уродженця м. Горлівка,  у  вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ст.ст. 111 частина 2, 111-1 частина 7 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану; колабораційна діяльність, а саме добровільна участь громадянина України в незаконних воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території).      

Громадянин Д. свідомо порушуючи свій конституційний обов`язок щодо захисту Вітчизни добровільно погодився прийняти участь у бойових діях на боці країни-агресора рф.

26 жовтня 2022 року на тимчасово окупованій території Донецької області у Центрально-Міському районі м. Горлівка громадянина Д. мобілізовано невстановленими представниками окупаційної адміністрації, присвоєно військове звання «рядовий» та направлено для проходження військової служби у лавах не передбаченого законом збройного формування так званої «Донецької народної республіки», яке діє у складі окупаційних військ країни-агресора рф. 

У період з 26 жовтня 2022 року до 11 грудня 2023 року гр. Д., перебуваючи на території Донецької області, діючи умисно, з корисливих мотивів, прийняв добровільну участь у незаконному збройному формуванні, створеному на тимчасово окупованій території Донецької області, на посаді стрільця.

Громадянин Д. здійснив перехід на бік ворога та отримував грошове забезпечення у розмірі приблизно 176 тисяч російських рублів на місяць.

11 грудня 2023 року в ході контрнаступальних дій військовослужбовцями Збройних Сил України у промисловій зоні ДП «Шахта ім. Ю.О.Гагаріна-Нова» на території Микитівського району м. Горлівки Донецької області громадянина Д. взято в полон, а його злочинну діяльність припинено.  

          Обвинувачений Д. свою вину визнав у повному обсязі, у вчиненому розкаявся.

          Громадянина Д. визнано винуватим, йому призначено остаточне покарання за сукупністю вчинених кримінальних правопорушень у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк п’ятнадцять років, з конфіскацією усього приналежного йому на праві власності майна. Засудженого буде поміщено до кримінально – виконавчої установи закритого типу.

З повним текстом судових рішень у справі можна ознайомитися за посиланням.

Стаття 62 Конституції України гарантує, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вирок суду не набрав законної сили.   

 

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області