flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа відносно Святогірського посадовця, який погодився на співпрацю з РФ та ДНР

29 грудня 2023, 14:12

          До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від Донецької обласної прокуратури надійшов обвинувальний акт відносно громадянина Б., 1990 року народження, за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, тобто добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, в окупаційній адміністрації держави- агресора), ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та інформаційній безпеці України у формі надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану).    

          За версією слідства на початку червня 2022 року громадянин Б., перебуваючи у м. Святогірську Донецької області, за власною ініціативою, будучи міським головою Святогірська, встановив контакти з невстановленими на даний час особами - представниками іноземної держави - окупаційної адміністрації РФ та ЗС РФ, для надання останнім допомоги у проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану.

07 червня 2022 року громадянин Б., перебуваючи у м. Святогірську Донецької області, використовуючи проросійськи налаштовані засоби масової інформації, надав інтерв’ю, в якому, виправдовуючи злочинні дії формувань, звинуватив чинну владу України в протиправних діях проти населення, а військовослужбовців ЗСУ - у підпалі 04.06.2022 року Всіхсвятського скита Святогірської лаври та у вчиненні мародерства на території м. Святогірська.  09.06.2022 року він поширив звернення з вдячністю військовослужбовцям ЗС РФ, під контроль яких внаслідок тривалого військового опору перейшло м. Святогірськ Донецької області. Також, у червні 2022 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, будучи міським головою Святогірська, громадянин Б. отримав від представника окупаційної адміністрації РФ - «главы ДНР» Пушиліна Д.В. пропозицію обійняти посаду так званого голови окупаційної адміністрації м. Святогірська Донецької області з метою забезпечення завдань щодо спричинення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, державній, економічній та інформаційній безпеці України.

          Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

          Пошук інформації щодо стадій розгляду справи № 243/7565/23 можна здійснити на веб-порталі «Судова влада України». 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області