flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позбавлення волі за передачу координат розташування ЗСУ

25 грудня 2023, 14:02

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області у закритому судовому засіданні розглянуто матеріали кримінального провадження за обвинуваченням громадянина України Г., 1996 року народження, у  вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 114-2 КК України (поширення інформації про розташування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчиненому в умовах воєнного стану, з метою надання такої інформації іншим незаконним збройним формуванням).

У листопаді 2022 року громадянин Г. за допомогою соціальної мережі «Вконтакте» надав згоду на інформування незаконних збройних формувань, які здійснюють збройну агресію проти України, про розташування ЗСУ.

          В подальшому протягом листопада, грудня 2022 року та січня 2023 року використовуючи власний мобільний телефон за допомогою соціальної мережі «Вконтакте» відправляв координати, за якими знаходилися військовослужбовці ЗСУ. 

          Обвинувачений Г. свою провину визнав повністю та пояснив, що він знайшов в соцмережі «Вконтакте» в антиукраїнській групі користувачку, яка працювала у сфері Донецької народної міліції. Жінка запропонувала «роботу» - передавати координати баз, де дислокуються українські військові, на яку Г. погодився, але грошові кошти йому не надсилали. Окрім того, обвинувачений написав заяву про вступ до лав народної міліції ДНР, де вказав, що бажає вигнати нацистів з Донецької області, а до ЗСУ ставиться з презирством. Також мотивами Г. було бажання повернення близьких людей, яким  довелося покинути країну, заради чого він готовий був співпрацювати з ворогом. Обвинувачений мав бажання переїхати до м. Донецька, а потім, можливо, до РФ.  Громадянин Г. розумів, що передача координат про розташування ЗСУ може нашкодити військовим, проте, думав, що від нього це не залежало, тому що ці координати можна було дізнатися і в інший спосіб.

Вироком Слов’янського міськрайонного суду Донецької області громадянина Г. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 114-2 КК України, йому призначено покарання у виді восьми років позбавлення волі.  

Вирок не набрав законної сили.  

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області