flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Користувачу забороненої соціальної мережі «Одноклассники» винесено вирок

30 листопада 2023, 09:14

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області у відкритому судовому засіданні розглянуто кримінальне провадження по обвинуваченню громадянина Ф.,  1958 року народження,  уродженця Білгородської області  РФ, громадянина України, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України (поширення матеріалів, в яких міститься глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників іррегулярних незаконних збройних формувань, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією; а також поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, заперечення тимчасової окупації частини території України, та глорифікація представників збройних формувань Російської Федерації, вчинене повторно).    

У грудні 2022 року та січні 2023 року, використовуючи власний акаунт в мережі «Одноклассники», Ф. здійснив поширення публікації користувача «Рупор Новороссии», із зображеннями колишнього голови т.зв. «Донецької народної республіки», колишнього командира підрозділу «Сомалі» МО т.зв. ДНР, колишнього командира підрозділу «Спарта» МО т.зв. ДНР, «Вохи».

У подальшому Ф. діючи умисно продовжив поширювати публікації, а саме:

- користувача «Новороссия (ДНР) и (ЛНР) против укрофашистов ZOV», яка схвалювала дії, вчинені льотчиками-вагнерівцями, що могли призвести до втрат у техніці та особовому складі ЗСУ;

- користувача «Назад в СССР! Ностальгия» під назвою «Освобождение Сталинграда началось с операции “Уран”, в тексті якої міститься виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році.

Також, громадянин Ф. поширив пост під назвою «Почему Донбасс - это Россия: Донецк как символ сопротивления», де міститься заперечення тимчасової окупації частини території України, а саме Донецької області.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою провину визнав повністю, покаявся, та підтвердив обставини, які зазначені в обвинувальному акті, пояснив, що він піддався пропаганді, оскільки читав новини на сайті Яндекс. Сам він ці дописи не створював, а відмічав, тим самим розповсюджував.

Громадянина Ф. визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 436-2 КК України. Призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років, зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю 3 (три) роки. На громадянина Ф. покладено відповідні обов’язки.

Вирок суду не набрав законної сили.  

З повним текстом судового рішення у справі можна ознайомитися за посиланням.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

 

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області