flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх - вирок залишено без змін

05 жовтня 2023, 09:55

Колегією Верховного суду Першої судової палати Касаційного кримінального суду у закритому судовому засіданні розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина Т., 1963 року народження, уродженця м. Слов’янська, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.149, ч.2 ст.153, ч.3 ст.153, ч.1 ст.156, ч.2 ст.156, ч.3 ст.301, ч.4 ст.301, ч.5 ст.301, ч.3 ст.302, ч.1 ст.304 КК України. 

          Як повідомлялося раніше, судом встановлено, що у  2008 - 2017 роках громадянин Т. придбав необхідне обладнання, комп’ютерну техніку та облаштував своє помешкання у м. Слов’янську камерами відеоспостереження, де систематично залучав до розпусних дій неповнолітніх осіб, створював зображення порнографічного характеру з метою їх подальшого розповсюдження, чим створив місце розпусти.

До незаконної діяльності громадянин Т. залучив 19 неповнолітніх дітей, а також інших невстановлених осіб, які безпосередньо приймали участь у вчиненні розпусних дій, що виражались у оголюванні та фотографуванні статевих органів, вчиненні актів онанізму, статевих актів як з самим Т., так і між собою, а також і з іншими особами чоловічої та жіночої статі. 

          Діючи шляхом обману і шантажу, пов’язаних з розголошенням обставин про статеве життя стороннім особам, користуючись скрутним матеріальним становищем, відсутністю роботи та постійного джерела доходів, соціальним статусом, несформованим психологічним станом громадянин Т. поставив потерпілих в залежність від себе та підкорив своїй волі.   

          Крім того, громадянин Т. в період з 14.06.2013 року по 17.06.2013 року, діючи за попередньою змовою з громадянином РФ, здійснив незаконну угоду та фактично передав 4 неповнолітніх осіб в тимчасове безоплатне користування з метою сексуальної експлуатації для задоволення статевих потреб.

          З 2014 року громадянин Т. примушував неповнолітніх до участі у створенні зображень та відеопродукції порнографічного характеру, а з 2017 року протиправно розповсюджував такі зображення у створеній ним власній одноранговій мережі для обміну файлами у мережі інтернет.   

          В судовому засіданні громадянин Т. не визнав свою вину у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень.  

Судовою колегією Слов’янського міськрайонного суду Донецької області громадянина Т. визнано винуватим. Шляхом часткового складання йому призначено остаточне покарання у виді п’ятнадцяти років позбавлення волі. 

Задоволено п’ять цивільних позовів про відшкодування моральної шкоди, завданої злочинами.

Інформацію про громадянина Т. було включено до Єдиного реєстру осіб, засуджених за кримінальні правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.    

Постановою колегії Верховного суду Першої судової палати Касаційного кримінального суду вирок Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 10.02.2021 року та ухвалу Донецького апеляційного суду від 18.05.2021 року щодо громадянина Т. залишено без змін, а касаційну скаргу засудженого - без задоволення.

          Постанова суду касаційної інстанції набрала законної сили, є остаточною та не підлягає оскарженню.  

 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області