flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа відносно 6 учасників терористичної організації «ДНР»

14 липня 2023, 18:21

До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від Головного слідчого управління Національної поліції України надійшов обвинувальний акт відносно 6 осіб – учасників не передбаченого законом збройного формування у складі терористичної організації «ДНР», створеного на базі Горлівського МУ ГУМВС України в Донецькій області, дії яких кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме перехід на бік ворога в період збройного конфлікту), за ч. 2 ст. 260 КК України (участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування).   

          За версією слідства, з квітня 2014 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території України у м. Горлівка Донецької області, громадянин Г., 1964 р.н., громадянин З., 1972 р.н., громадянин М., 1992 р.н., громадянин Н., 1985 р.н., громадянин П., 1979 р.н., громадянка С., 1995 р.н., перейшли на бік ворога, чим зобов’язалися дотримуватись встановлених правил поведінки і виконувати визначені їм функції. 

Більшість обвинувачених брали участь у організації незаконного позбавлення волі громадян України, а саме проукраїнських активістів, військовослужбовців України, а також інших осіб, яких в подальшому незаконно утримували в адміністративній будівлі Горлівського МУ ГУМВС України в Донецькій області.    

          Громадяни М. та П., будучи озброєними вогнепальною зброєю (автоматами АКС-74 У), виконували функції щодо охорони захопленої адміністративної будівлі, а також з метою недопущення втечі, здійснювали нагляд за особами, які були незаконно позбавлені волі.  Окрім того, громадянин З. схиляв громадянина К., який був на той час незаконно позбавлений волі учасниками цього ж збройного формування та утримувався в одному із підвальних приміщень цієї будівлі, до так званої «служби у військах народної республіки», на що отримав відмову.  

          Підготовче судове засідання з розгляду даного кримінального провадження призначено на 25 липня 2023 року у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

          Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

          Пошук інформації щодо стадій розгляду справи № 243/2864/23 можна здійснити на веб-порталі «Судова влада України». 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області