flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова повістка у вигляді SMS: позитивний прорив!

08 грудня 2014, 13:49

 У Європі механізм SMS-повістки працює вже багато років. Зараз нова технологія набирає швидких обертів і у нашій державі. Це досить вдала та зручна схема роботи з громадянами.

      Так, 1 жовтня 2013 року в усіх судах загальної юрисдикції було введено нову систему відправки повісток, а саме – за допомогою мобільних телефонів. Цей механізм працює і в Слов’янському міськрайонному суді Донецької області. Таке нововведення – це один із кроків до спрощення доступу громадян до правосуддя, економії бюджетних коштів та часу, зменшення навантаження на працівників апарату судів.

Як це працює?

      Кожен учасник судового процесу може подати до суду заявку про отримання повістки у вигляді SMS-повідомлення, вказавши свій номер мобільного телефону. Результат доставки абоненту такої SMS-повістки автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу суду, роздруковується та приєднується до матеріалів справи. Форму заяви можливо роздрукувати на офіційному веб-порталі Судової влади України у розділі court.gov.ua/smsec. Зразок заяви наведено нижче.

До _________________________________________________________

(найменування суду)

від _________________________________________________________

(ПІБ або найменування особи, її уповноваженого представника)

справа №________________за позовом, заявою, скаргою, поданням

(за наявності відомостей)

____________________________________________________________

(ПІБ або найменування особи)

до _________________________ про ____________________________

(ПІБ або найменування особи)

від ______________________ 20__р.

Заявка
на отримання судових повісток, повідомлень в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення

Прошу надсилати судові повістки, повідомлення в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення на мій мобільний номер телефону (+380___)____________

У разі перегляду судового рішення (ухвали, постанови тощо) у справі судом апеляційної чи касаційної інстанцій прошу надсилати з даного провадження судові повістки, повідомлення в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення вищевказаними судами на зазначений номер телефону.

Про зміну номеру мобільного телефону та обставин, які перешкоджатимуть отриманню SMS-повідомлень, зобов’язуюсь повідомити суд.

Необхідність відправки повідомлення латинськими літерами ______ (так, ні)

«Так» вказується у разі, якщо мобільний телефон не підтримує відображення кириличних символів.

Переваги SMS-повістки.

       Спеціалістами підраховано, що відправлення SMS-повістки коштуватиме в середньому у 8 разів дешевше, ніж звичайної поштової, яка надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення. До того ж за допомогою SMS-повідомлень громадяни оперативно отримають інформацію про час та місце розгляду справи, зменшиться ризик того, що повістка загубиться або не буде доставлена адресату, самому ж учасникові процесу не потрібно спеціально йти для цього на поштове відділення. Крім того, багато громадян і зовсім не проживають за місцем своєї реєстрації, тому розсилати їм письмові повістки просто марно. Такі нововведення оптимізували роботу суду: налагодили ефективний двосторонній зв’язок між судом та учасниками, тим самим забезпечивши належну оперативність розгляду справи.

      У Слов’янському міськрайонному суді механізм «SMS-повісток» набирає швидких обертів, так, наприклад за жовтень місяць 2013 року судом було відправлено 89 SMS-повідомлень, а за листопад 2014 року – 422 повідомлення.

Увага!!!

SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника).

Для абонентів CDMA операторів (PEOPLEnet та Интертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.