flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа одного з ватажків «ДНР»

03 квітня 2023, 11:10

          В провадженні Слов'янського міськрайонного суду Донецької області  перебувають матеріали кримінального провадження відносно громадянина Б., 1965 року народження, уродженця м. Сімферополь Автономної Республіки Крим, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 438, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 438 КК України.

          Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснювалося ГСУ СБУ, яке знаходиться в м. Києві, територіальна підсудність визначена за Слов’янським міськрайонним судом Донецької області.  Варто зазначити, що злочини вчинялись на території м. Горлівка Донецької області.

          За версією слідства, діючи умисно, за попередньою змовою із представниками збройних сил рф та іншими особами з числа керівництва терористичної організації «ДНР», з метою насильницької зміни меж території України, громадянин Б. забезпечив вчинення актів агресії проти держави Україна, а саме: організовував масові заворушення у м. Слов’янську та м. Горлівка Донецької області, що супроводжувалися насильством, знищенням майна, захопленням будівель та споруд, опором представникам влади із застосуванням зброї, незаконним встановленням озброєних блокпостів.

          Громадянин Б., як керівник одного із незаконних збройних підрозділів терористичної організації «ДНР», обвинувачується у вчиненні особливо тяжких кримінальних правопорушень, пов’язаних із затриманням, позбавленням волі, проведенням допитів із застосуванням фізичного насильства, катуванням та вбивством цивільних осіб, та у подальшому – вивезенням та похованням тіл та речей потерпілих у невідомих місцях.  Такі кримінальні правопорушення відносяться до категорії особливо тяжких злочинів, за вчинення яких законом передбачено покарання у виді позбавлення волі до 15 років або довічне позбавлення волі.  

          Кримінальне провадження здійснюється за відсутності обвинуваченого в порядку спеціального судового провадження, в закритому судовому засіданні, оскільки проведення судового засідання у відкритому режимі може призвести до оприлюднення інформації про особу потерпілих, свідків та інших учасників судового процесу, що може  наразити вказаних осіб на небезпеку.

Ухвалою Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 23.02.2023 року громадянину Б. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.  

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

 

 

 

Пресслужба 

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області