flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено список присяжних для Слов’янського міськрайонного суду

03 грудня 2014, 10:23

 26 листопада 2014 року відбулася 69 сесія Слов’янської міської ради VI скликання, на якій було затверджено список присяжних для Слов'янського міськрайонного суду Донецької області у кількості 34 осіб. Цей список буде опублікований у засобах масової інформації місцевої ради, а зараз хотілось би повідомити про такий інститут як присяжні.

Правовий статус присяжних закріплений статтею 127 Конституції України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів», а також Кримінально-процесуальним кодексом України.

Згідно зі ст. 31 КПК України, кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі 3 професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі 2 професійних суддів і трьох присяжних.

Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що присяжним є громадянин України, який, у випадках, встановлених процесуальним законом, вирішує справи у складі суду спільно із суддею (суддями), забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя. Присяжні під час розгляду і вирішення справ користуються повноваженнями судді.

Законодавством України визначено вимоги до присяжного, а саме: присяжним може бути громадянин України у віці від 30 до 65 років,  який постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, а також ця особа має дати згоду бути присяжним. Не підлягають включенню до списків присяжних особи, визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;  які мають не зняту чи не погашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори,  працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси; особи, які не володіють державною мовою.

Юрисдикція Слов’янського міськрайонного суду Донецької області на даний час поширюється на м. Слов’янськ, м. Миколаївка, м. Святогірськ, Слов’янський район, а також Центрально-міський, Микитівський та Калінінський райони м. Горлівка.

Відповідно до ст. 58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», список присяжних затверджується один раз на два роки місцевими органами влади і переглядається в разі необхідності. Список присяжних формує і затверджує місцева рада. Кількість присяжних визначається Державною судовою адміністрацією у Донецькій області з урахуванням штатної чисельності апарату суду, кількості населення, що проживає на даній території тощо. В даному випадку територіальне управління ДСА України в Донецькій області звернулося з поданням до Слов’янської міської ради про формування та затвердження списку присяжних для Слов’янського міськрайонного суду Донецької області у кількості не менше 34 осіб.

 

Заступник Голови

Слов’янського міськрайонного суду

Донецької області

Мінаєв Ігор Миколайович