flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирок учаснику незаконних збройних формувань «ДНР»

27 лютого 2023, 09:01

Слов’янським міськрайонним судом Донецької області розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням громадянина А., 1982 року народження, уродженця м. Донецька, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації), ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності), ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі) КК України.  

          Судом встановлено, що у жовтні 2014 року А., перебуваючи у м. Горлівка Донецької області, з метою безпосередньої участі в протиправній діяльності терористичної організації «ДНР» добровільно вступив до збройного формування «Танковий батальйон 3 ОМСБр», з місцем дислокації на заводі «Стірол» м. Горлівка на посаду механіка-водія танку Т-64. У листопаді 2014 року був переведений до складу підрозділу «3 відділення 3 взводу 6 роти 2 МСБ » «ДНР» із місцем дислокації у м. Жданівка Горлівського району Донецької області на посаду механіка-водія БМП-2.

          У жовтні 2015 року громадянин А. добровільно вступив до «Гаубичного самохідного артилерійського дивізіону (ГСАДн) артилерійської бригади «Кальміус»», з місцем дислокації у Куйбишевському районі м. Донецька на посаду механіка-водія гаубиці 2С1 «Гвоздика».  

          Також, з вересня 2020 року по вересень 2021 року А. з ідеологічних та корисливих мотивів обіймав посаду механіка-водія БМП-2 у збройному формуванні «1 взвод 2 механізованої роти 1 окремого батальйону територіальної оборони», який був прикомандирований до т.зв. «3 ОМСБр «Беркут», з місцем дислокації у м. Горлівка. 

          Перебуваючи протягом вказаного часу у складі терористичної організації «ДНР» А. отримав позивний «Глухой», був забезпечений камуфльованою формою одягу, вогнепальною зброєю та бойовими припасами до неї, отримував грошові кошти в російських рублях та, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області, діючи умисно приймав участь у терористичній організації «ДНР», забезпечуючи реалізацію цілей та завдань її силового блоку.  

          Вироком Слов’янського міськрайонного суду Донецької області громадянина А. визнано винним у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень та призначено узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі строком на десять років, без конфіскації майна. 

          Вирок не набрав законної сили.  

З повним текстом судових рішень у справі можна ознайомитися за посиланням.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.   

 

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області