flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Як подати позов до суду по цивільній справі?»

17 листопада 2014, 11:18

         Згідно ч. 1 ст. 3 Цивільно процесуального кодексу України (ЦПК) право звернутися до суду з позовом має кожен, хто вважає, що його права, свободи чи інтереси порушено.

 

        Як зазначено у ч. 1 ст. 261 ЦПК звернутися до суду з позовом можна протягом трьох років з наступного дня, коли Ви дізналися або могли дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

 

        Перед тим, як передати спір на розгляд суду слід з’ясувати до якого суду відповідно до правил підсудності слід подавати свою заяву. Також потрібно визначити ціну позову, якщо в позовній заяві заявляються майнові вимоги, тобто визначити вартість майна або суму грошей, стосовно яких позивач висуває вимоги до відповідача. Наступним пунктом є оплата судового збору. (для зручності, Ви можете скористатися функцією «Онлайн-квитанція» за посиланням http://sl.dn.court.gov.ua/sud0544/tax/.) Найважливішим при подачі позову до суду є належне оформлення такої заяви. Вона повинна відповідати вимогам чинного законодавства України.

 

      Як правильно оформити позовну заяву? У заяві повинні міститися такі дані: найменування суду, до якого подається заява (наприклад, «Слов’янський міськрайонний суд Донецької області»); прізвище, ім’я, по-батькові позивача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником; наприклад: «Іванов Іван Іванович»; місце проживання або місцезнаходження позивача, поштовий індекс, номер засобів телефонного зв’язку; наприклад: «84122, Донецька область, м. Слов’янськ, вул. К.Маркса б. 25 кв. 35, тел. 050-111-12-13»; місце проживання або місцезнаходження представника позивача, поштовий індекс, номер засобів телефонного зв’язку, якщо позовна заява подається представником; ім’я (найменування) відповідача; наприклад: «Товариство з обмеженою відповідальністю «Захисник»; місце проживання або місцезнаходження відповідача, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий; ціна позову щодо вимог майнового характеру; назва документа – «Позовна заява»; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, тобто опис ситуації, що призвів до подання позову; наприклад: «23 лютого 2013 року я, Іванов Іван Іванович, уклав з Петровим Петром Петровичем договір на виконання ремонтних робіт у моїй квартирі. Станом на 17.11.2014 р. П.П. Петров не виконав жодних робіт на виконання вищезазначеного договору...» або «Прошу розірвати шлюб у зв’язку з тим, що кожен з нас має протилежні погляди на шлюб, сім’ю. Відповідач постійно нехтує сімейними цінностями, з його ініціативи між нами постійно виникають сварки, свідком яких нерідко стає наша дитина, що тяжким чином впливає на її психічний стан та кожен раз спричиняє мені та їй душевні страждання...». Далі потрібно зазначити докази, що підтверджують доводи позивача, відповідні підтверджуючі документи. Наступним пунктом є зміст позовних вимог, тобто те, про що ви просите суд вчинити щодо заяви, як саме вирішити спір. Наступний пункт містить перелік документів, що додаються до заяви. Останнє – це підпис позивача та дата підписання позовної заяви.

 

Нижче наведено зразок позовної заяви про розірвання шлюбу.

 

                                                                                                

 

 

 

 

                                                             До Слов’янського міськрайонного суду

                                                        Донецької області

                                                        84122, Донецька область, м.Слов’янськ,

                                                        вул. Добровольського, 2

 

                                        Позивач:      ___________П.І.Б._______________,

                                                             що проживає: ______________________

                                                             тел. (___) _______

                                       Відповідач:  ___________П.І.Б.________________,

                                                             що проживає: ______________________

                                                             тел. (___) ________

 

 ПОЗОВНА ЗАЯВА

про розірвання шлюбу

 

     __.______1999 року  було зареєстровано шлюб з відповідачем   _______________, проживала з ним спільно  до ___.______2013 року. Від  зазначеного шлюбу маємо спільну доньку  _____________, 01.01.2000 року народження. Спільне життя з відповідачем не склалося так, як  ______________постійно зловживає спиртними напоями, за місцем проживання вчиняє сварки, не працевлаштований, матеріальної допомоги у сім'ю та на виховання дитини не дає. Шлюбні відносини між нами припинені з __.______2008 року. Подальше спільне проживання та збереження шлюбу неможливі. Спору про поділ майна, що є нашою спільною власністю, немає. Між нами досягнуто угоди про утримання дитини (дітей). Згідно зі ст. 110 Сімейного Кодексу України та статей 3, 15, 118 і 119 Цивільного процесуального кодексу України,

                                                                         ПРОШУ

     Розірвати шлюб між мною та відповідачем _____________,  зареєстрований _____ в____ (число, місяць, рік) (найменування) РАЦСу. Актовий запис № 12345.

 

ДОДАТОК

          1. Копія позовної заяви.

          2. Копія свідоцтва про народження доньки.

          3. Довідки з міліції про факти вчинення насильства у сім'ї.

          4. Квитанція про сплату державного мита.

          5. Свідоцтво про шлюб.

   __ . _________ 2014 року                                     підпис     _______________