flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штраф за порушення мовного закону

19 липня 2022, 10:36

«Українська мова, особливо в умовах війни, набуває особливого звучання, підсилюється, власне, і сам мовний фронт...» - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

16 липня 2022 року набула чинності 27 стаття Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка визначає обов’язковість застосування української мови в користувацьких інтерфейсах, на інтернет сторінках різних фізичних та юридичних осіб, в тому числі, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення Уповноважений із захисту державної мови зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Для фіксації порушень важливо мати відповідні аудіо- та відеопідтвердження. Сплачуватися такі штрафи будуть до місцевих бюджетів. Питання сплати, покладено на органи виконавчої служби Міністерства юстиції. Розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн. За повторне порушення штраф від 8500 до 11900 грн.

Передбачена можливість накладення штрафів не лише на окремі заклади, як досі, але й на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності.

Звернутися до мовного омбудсмена можна за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, на електронну скриньку skarha@mova-ombudsman.gov  або заповнити відповідну форму на сайті уповноваженого.  Заяву можна подавати упродовж шести місяців із дня порушення.

 

За матеріалами сайту Уповноваженого із захисту державної мови