flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь у курсі з питань міжнародного гуманітарного права

17 червня 2022, 09:29

         Судді Слов’янського міськрайонного суду Донецької області Дюміна Наталія, Гончарова Аліна та Мірошниченко Любов відвідали курс Української Гельсінської спілки прав людини «Застосування норм міжнародного гуманітарного права в національному правосудді», який складався з двох частин. Захід організовано за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

         Перший вебінар 31.05.2022р. був присвячений основам міжнародного гуманітарного права, а другий, який пройшов на початку червня,  висвітлював питання практичного застосування норм МГП під час діяльності суддів.

         Тренери та експерти курсу Роман Мартиновський, адвокат, експерт ГО «Регіональний центр прав людини» та Юрій Усманов, к.ю.н., директор Навчально-наукового інституту міжнародних відносин ПЗВО «Київський міжнародний університет», співзасновник ГО «Центр міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя», заглибились в проблематику міжнародного договору, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Зокрема, учасники та учасниці обговорили злочини, що покриваються Римським статутом: злочин агресії, геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини, а також дізналися про кваліфікацію збройного конфлікту в судових рішеннях, норми “права війни”, які при цьому використовуються, особливості кваліфікації планування, підготовки, розв’язання та ведення агресивної війни, порушення її законів та звичаїв. Також, теренери приділили увагу особливостям розгляду справ щодо комбатантів (осіб, які входять до складу збройних сил сторони, що перебуває у збройному конфлікті (крім медперсоналу, служителів культу, військових юристів, інтендантів), і беруть безпосередню участь у бойових діях). 

         Зазначений курс вийшов насиченим і дав базові теоретичні та практичні знання. Наступне проведення зазначеного навчального курсу планується наприкінці червня спільно з Одеським відділенням Національної школи суддів України.

 

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області