flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Усиновлення в умовах воєнного стану

23 травня 2022, 13:03

Судеею Верховного Суду Ганню Коломієць наголошено, що «пришвидшення» чи «спрощення» процедури усиновлення в умовах воєнного стану не можливе.

         При розгляді таких справ судді керуються найкращими інтересами дитини. В першу чергу береться до уваги право дитини на виховання батьками або, за їх відсутності, іншими родичами дитини. В умовах війни, коли дуже важко з’ясувати реальну ситуацію з батьками дитини (вони загинули чи живі, пропали безвісти, можливо, поранені, чи відома інформація про їхнє місцезнаходження, чи є інформація про інших родичів дитини, які виявили бажання піклуватися про дитину), є ризик порушення права дитини зберегти зв’язки з сім’єю.

Дитина має право на розвиток в безпечному, спокійному та стійкому середовищі. Цей критерій перевірки стосується перш за все тих осіб, які виявили бажання усиновити дитину, починаючи з того, чи можуть вони бути усиновлювачами, чи перебувають на обліку осіб, які бажають усиновити дитину, чи здатні стати батьками, дати дитині любов, повагу і розуміння, забезпечити матеріально, піклуватися про гармонійний розвиток її особистості.

Критерій безпечного благополучного середовища надважливий, від нього залежить життя та здоров’я дитини, а тому він не може бути з’ясований поверхово, а потребує ретельної перевірки, що в свою чергу виключає «терміновість» та «спрощену» процедуру.

         Важливою умовою залишається згода дитини на усиновлення, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

В умовах воєнного стану усиновлення дітей може проводитися лише в тих регіонах, де не ведуться воєнні дії, де працюють служби у справах дітей і суди, і тільки стосовно дітей, обставини життя батьків чи інших родичів яких вдалося встановити.

Все перераховане вище стосується усиновлення дітей як громадянами України, так і іноземцями.

Дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, можливо допомогти шляхом тимчасового влаштування в сім’ї громадян, патронатних вихователів, а також під опіку, піклування, у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.  

 

Джерело: ligazakon.net  

 

 

 

Пресслужба

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області