flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо порядку і підстав звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав

16 жовтня 2014, 09:14

 

Інформація щодо порядку і підстав звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав

      28 серпня 2014 року розпочався процес щодо підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року.

    За змістом пункту 5 частини 1 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України спори що до правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

    Слов’янський міськрайонний суд Донецької області організовує свою роботу під час виборчого процесу таким чином, щоб забезпечити прийом та розгляд позовних заяв та скарг у строки та в спосіб, встановлені законодавством.

Особливості провадження у справах, пов’язаних з виборчих процесом, визначені статтями 172-179 КАС.

  Слов’янському міськрайонному суду Донецької області як адміністративному суду підсудні

- справи з приводу оскарження рішення, дії чи бездіяльності виборчих комісій, членів цих комісій, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що визначені частинами третьою - четвертою статті 172 КАСУ (частина п’ята статті 172 КАСУ);

- справи щодо уточнення списку виборців (стаття 173 КАСУ);

 - справи щодо оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори (частина третя статті 174 КАСУ).
            Враховуючи, що найбільш численними є звернення громадян до суду з адміністративними позовами щодо уточнення списку виборців, роз’яснюємо основні їх правила подання та подальшого судового розгляду.

     Право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах.

Вирішивши звернутись до суду  про уточнення списку виборців, пам’ятайте:

-         таке звернення оформляється у формі адміністративного позову (подавати в 2 екз. + 1 екз. з відміткою суду лишити для себе), причому виключно в письмовій формі, із зазначенням контактних телефонів або засобів зв’язку;

-          за подання такого позову судовий збір не сплачується;

-         позов має бути поданий до суду не пізніше як ніж за два дні до дня голосування відповідно до КАСУ. Позовні заяви, які надійшли до суду після закінчення строків, суд залишає без розгляду, строки подовженню або поновленню не підлягають;

-         суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно;

-         за наявності підстав суд виносить постанову, яку слід негайно занести до дільничної виборчої комісії або в орган ведення Державного реєстру виборців.

 

Розпорядженням Вищого адміністративного суду України № 193 від 02 вересня 2014 року визначено, що розгляд адміністративних справ, підсудних адміністративним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції, здійснюється такими судами:

-    Харківським апеляційним адміністративним судом - адміністративних справ, що підлягають    перегляду     в    апеляційному     порядку     Донецьким     апеляційним адміністративним судом.

   Таким  чином, після отримання апеляційної скарги  на рішення суду по справам, пов'язаним з виборчим процесом, суд першої інстанції повинен негайно направити її разом зі справою до Харківського апеляційного адміністративного суду.

 В разі виникнення питань, щодо режиму роботи судів в період виборчого процесу та засобів зв’язку та інш., необхідно звернутись за телефоном (06262) 2-71-77.

 

Консультант Слов’янського

міськрайонного суду

Фіртич О.С.

тел.(06262)2-71-77