flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні запустили реєстр педофілів

27 жовтня 2021, 10:29

Міністерство юстиції запустило в тестовому режимі роботу Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини сексуального характеру щодо дітей. Головною його метою є не допустити того, щоб людей, які вчинили сексуальні злочини проти неповнолітніх допустили до роботи з дітьми в садочках, школах, лікувальних закладах.

Наразі реєстр педофілів працює в тестовому режимі. Міністерство юстиції разом з органами прокуратури і суду наповнює його, вивчаючи особові справи засуджених за подібні злочини. Інформація про злочинців буде зберігатися навіть після відбуття покарання.

Станом на 26 жовтня у реєстрі є дані стосовно 171 особи, яку покарали в судовому порядку за сексуальні злочини проти неповнолітніх.

Однак цей реєстр має юридичні складнощі. Наприклад, для того, щоб внести особу в базу даних, не достатньо вироку суду за статтею про розбещення неповнолітніх, суд повинен ухвалити окреме рішення про включення засудженого в реєстр. Така процедура запобігає порушенню прав людини.

Під час створення та запуску реєстру вивчався досвід інших держав – США, Канади, більшості європейських країн, зокрема Норвегії, де функціонує одна з найкращих «в’язничних систем».

 

Джерело: Міністерство юстиції