flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЖИТТЯ МАЛОЛІТНЬОЇ ДІВЧИНКИ ТА ГРОМАДЯНИНА ІНОЗЕМНОЇ ДЕРЖАВИ НЕ ВДАЛОСЬ ВРЯТУВАТИ

27 квітня 2021, 09:42

До Слов’янського міськрайонного суду Донецької області  надійшло клопотання про проведення обшуку та арешт майна у кримінальному провадженні, відомості про яке  внесені до ЄРДР  за ознаками  кримінального правопорушення, передбаченого п .п. 1, 2 ч. 2 ст. 115 КК (Умисне вбивство двох або більше осіб). Автоматизованим розподілом справ  в рамках досудового розслідування було визначено слідчого суддю Мірошниченко Л. Є.. 

З матеріалів справи вбачається, що 22. 04. 2021р. близько опівночі надійшло повідомлення до ЧЧ ВП № 4 Краматорського РУП від гр. К про те що її зателефонувала донька гр. Г. та сказала, що з її малолітньою донькою і чоловіком, громадянином іншої держави, відбуваються якісь негаразди зі станом здоров’я.

На місце події було спрямовано слідчо-оперативну групу та карету швидкої медичної допомоги.

Коли працівники поліції прибули до помешкання гр. Г. та її родини, то виявили, що вхідні двері квартири зачинені, а з середини квартири чутний стогін людини. В зв’язку з тим, що виникли побоювання за життя людей, було прийнято рішення викликати працівників служби ДСНС.  

Працівниками служби з надзвичайних ситуацій були відчинені вхідні двері, і у квартирі виявлені гр. Г., її малолітня дитина та громадянин іноземної держави, які перебували у важкому стані здоров’я, але без видимих тілесних ушкоджень.

Проведеними реанімаційними заходами працівникам швидкої медичної допомоги не вдалось врятувати життя малолітньої дівчинки та громадянина іноземної держави.  Зі слів медиків попередня причина смерті отруєння. Громадянка Г. жива та перебуває у важкому стані.

Слідством було встановлено, що днем раніше, 21.04.2021р. сімейна пара з дитиною відвідала  заклад громадського харчування. У зв’язку з чим, за попередньою версією слідства, сімейне подружжя з дитиною могли вжити в їжу страви що і призвели до тяжкого отруєння.

З протоколу огляду місця події від 22.04.2021р., у зв’язку з невідкладним випадком, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, ст. слідчим СВ  ВП №4 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області капітаном  поліції Деркач А.Ю. проведено огляд в приміщенні кафе.

23 квітня 2021 року при розгляді клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у порядку ст. 233 КПК України у судовому засіданні слідчий суддя Мірошниченко Л.Є. зважила на інформацію, яку містили матеріали досудового розслідування представлені стороною обвинувачення, та прийняла рішення про надання дозволу на обшук, відповідно до ст. 233 КПК України. При розгляді клопотання про арешт майна (продуктів харчування) вилучених в порядку ст. 233 КПК України, слідчий суддя також прийняв доводи обвинувачення про необхідність проведення експертизи, збереження вилучених об’єктів та задовольнив клопотання.

Наразі тривають слідчі дії

 

Суд роз’яснює:

Відповідно до ст. 233 КПК України

  1. Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьоюцієї статті.
  2. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.
  3. Слідчий, дізнавач, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. У такому разі прокурор, слідчий, дізнавач за погодженням із прокурором зобов’язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого, дізнавача про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255цього Кодексу.

 

Прес-служба Слов’янського міськрайонного суду Донецької області

Читайте нас  та ставте запитання у  соціальній мережі Facebook