flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжується розгляд справи по обвинуваченню осіб в вбивстві та розбою

24 лютого 2021, 15:19

Колегією суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області розглядається кримінальне провадження стосовно гр. Б. та гр. В. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 4 ст. 187 КК (розбій), ч. 2 ст. 121 КК (умисне тяжке тілесне ушкодження що спричинили смерть).

Справа до Слов’янського міськрайонного суду надійшла із суду апеляційної інстанції, за рішенням якого було визначено підсудність суду на підставі ст. 34 КПК України.

Відповідно до вимог норм чинного КПК України, які діяли на час надходження справи до суду справу призначено розглядати колегіально.

У зв’язку з довготривалою хворобою головуючого судді по даній справі, відповідно до засад використання автоматизовано системи документообігу, з метою розгляду справи у розумні строки, справу було направлено негайно на автоматичний  перерозподіл для визначення головуючого судді по справі. Суддя, призначений головуючим по справі повністю ознайомився з матеріалами кримінального провадження, з тим щоб уникнути зайвої тяганини та продовжити розгляд справи без поновлення всіх процесуальних дій, здійснених попереднім складом суду. На виконання вимог ст. 319 КПК головуючий суддя в судовому засіданні повідомив про це учасників судового процесу.

Однак, адвокат (Коломієць О.В.) обвинуваченого гр. В. наполягла розпочати судовий розгляд cпочатку, обвинувачені гр. Б і В підтримали клопотання адвоката. Отже суд дотримуючись вимог ст. 319 КПК розпочав процес спочатку.

Вирішуючи питання про обрання запобіжного заходу, у судовому засідання 28 квітня 2020 року судова колегія дійшла висновку про відсутність підстав для зміни запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно гр. В. на більш м’який. Суд вважає, що обраний відносно обвинуваченого запобіжний захід у виді тримання під вартою, з урахуванням його тривалості, відповідає особі обвинуваченого, характеру, тяжкості, мотивам та обставинам злочинів, що інкримінуються обвинуваченому та покаранню, що може бути йому призначене в разі визнання його винуватим.

Також в відкритому судовому засіданні  прокурором Горобець О.В. було заявлено клопотання про продовження терміну запобіжного заходу - тримання під вартою відносно обвинуваченого Б.  мотивуючи його тим, що останній обвинувачується у скоєнні особливо тяжких злочинів, за які у випадку визнання його винним передбачене безальтернативне покарання у виді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна, усвідомивши можливість отримання такого кримінального покарання, він, при обрані більш м’якого запобіжного заходу, може переховуватися від органів досудового розслідування чи суду, незаконно впливати на потерпілого, свідків у кримінальному провадженні.

Кожне рішення колегії суддів було прийняте з огляду на доведеність обґрунтованої підозри особи у вчиненні злочину, наявність передбачених КПК України ризиків невиконання процесуальних обов’язків та позиції Європейського суду з прав людини.

За перебігом подій у справі 219/2526/20 слідкуйте за посиланням  

Розгляд справи триває. Наступне судове засідання призначено на  25 лютого 2021 року.

Читайте нас та ставте запитання у соціальній мережі Facebook

 Прес-служба суду