flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок та підстави звернення громадян до суду при порушенні їх виборчих прав

09 вересня 2020, 16:27

З 5 вересня 2020 року відповідно до Постанови Верховної Ради України від 15 липня 2020 року № 795-IХ «Про призначення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2020 року» в Україні розпочинається виборчий процес. І якщо громадянин впевнений, що його виборчі права порушені або він не згодний з перебігом виборчого процесу, то він може звернутися до суду.

Виборчі права громадян належать до найважливіших прав і свобод людини, що гарантуються державою. Кожен громадянин України має право взяти участь у виборах, а підставою для реалізації виборцем права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

У разі порушення такого права аби захистити свої виборчі права шляхом уточнення списків виборців, у тому числі включення або виключення зі списку себе чи інших осіб, виборець може звернутися до суду з адміністративним позовом, у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (далі КАС України).

Відповідно до ч.8 ст.273, ст.274, ч.3 ст.275, ч.4 ст.276 КАС України право звернутися з адміністративним позовом має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі, такий позов розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Так, відповідно до частини 8 статті 273 КАС України місцевий загальний суд як адміністративний суд розглядає справи про оскарження рішення, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій, що мали місце у день головування, підчас підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці - позовна заява може бути подана у дводенний строк із дня прийняття рішення, вчинення дій або допущення бездіяльності.

Позовні заяви про оскарження рішення, дій чи бездіяльність дільничних виборчих комісій, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування подаються до суду у 5-ти денний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше 22-00 години дня, що передує дню голосування.

Відповідно до частини 3 статті 275 КАС України місцевий загальний суд як адміністративний суд розглядає справи про дій чи бездіяльність засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до суду у 5-ти денний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше 22-00 год. дня, що передує дню голосування.

Та відповідно до частини 4 статті 276 КАС України місцевий загальний суд як адміністративний суд розглядає справи про оскарження дії чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їхніх довірених осіб, подається позовна заява у 5 –ти денний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше 22-00 год. дня, що передує дню голосування.

Варто зазначити, що позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. А рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Такі адміністративні справи суд вирішує у 2-денний строк після надходження позовної заяви. Якщо адміністративна справа надійшла до суду до дня голосування, то судді розглядають її протягом 2 днів, але не пізніше ніж за 2 години до початку голосування. Справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування, а справи, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, судді розглядають протягом 2-х днів після надходження позовної заяви.

Для захисту виборчих прав громадян на період виборчого процесу виборчого процесу в Україні у Слов'янському міськрайонному суді Донецької області для суддів та працівників апарату суду в позаробочий час, в святкові і неробочі дні.

Додатково повідомляємо, що розділ Вибори постійно оновлюється.

 За довідковою інформацією громадяни можуть звертатись за телефонами: (06262) 2-71-77.