flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведені підсумки роботи Слов’янського міськрайонного суду Донецької області за перше півріччя 2020 року

04 серпня 2020, 16:12

29 липня 2020 року у Слов’янському мськрайонному суді Донецької  області  за участі голови суду Наталії Дюміної та судді-спікера Ольги Ільяшевич пройшов брифінг, на який були запрошені журналісти та представники громадськості.

Метою брифінгу було доведення до широкого кола населення інформації про роботу суду за перше півріччя 2020 року.

Журналіст інтернет-видання «Діловий Слов’янськ» Едуард Торський поцікавився у судді-спікера Слов’янського міськрайонного суду яка реальна ситуація із навантаженням у роботі суддів, чи впливає такий рівень навантаження на якість розгляду справ, причинами, що зумовлюють такий  рівень навантаження та ситуацією щодо кадрового укомплектування суду.

Щодо впливу рівня навантаження на суддів на якість розгляду справи, суддя-спікер відмітив, що дійсно значне навантаження не може не впливати на строки розгляду справи, проте судді не зважаючи на завантаженість, зумовлену в першу чергу кадровим голодом, встановленим Кабінетом міністрів України карантином, реформою прокуратури, докладають всіх зусиль, щоб розглянути справи у межах строків встановлених нормами чинного законодавства. Для цього судді працюють понаднормово, після закінчення робочого часу, при цьому судді вивчають судову практику, слідкують за змінами в законодавстві, вдосконалюють свої знання.

Наталія Дюміна розповіла про роботу суду в умовах карантину. Наголосила, що незважаючи на обмежене фінансування, з метою убезпечення працівників та відвідувачів суду від поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19,  суд вживає всі необхідні заходи для дезінфекції приміщення, дотримується маскового режиму. Звернула увагу на те, що робота суду в умовах карантину стала поштовхом для відшуку нових форм доступу до суду, запрацював   EasyCon -  це сучасна альтернатива відеозв'язку, що не потребує встановлення додаткових програм. 2 квітня 2020 року набули чинності зміни до процесуальних кодексів України. Відтепер можна брати участь у судовому засіданні, не перебуваючи в приміщенні суду. Для цього передбачено проведення засідання в режимі відеоконференції, де учасник може використовувати власний комп'ютер/ноутбук.  8 квітня 2020 р. Державна судова адміністрація України затвердила спеціальний Порядок, що роз'яснює процедуру проведення відеоконференцій на новий лад.

Ще раз нагадала, що на першому поверсі приміщення, де знаходиться суд, розташована зала для проведення судових засідань для людей з особливими потребами, яка обладнана сучасними  офісними  меблями,  в залі встановлені технічні засоби фіксування судових засідань, комп'ютерна та оргтехніка. Нажаль, зала судового засідання для інвалідів для слухання кримінальних проваджень до передачі ще не готова.

Окремо зупинилася на Судовій охороні. Вища рада правосуддя 4 квітня 2019 року № 1051/0/15-19  затвердила Положення про Службу судової охорони. Відповідно до статті 161 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах. 05 червня 2020 року  співробітниками Територіального управління Служби судової охорони у Донецькій  області взято під цілодобову  охорону 24/7 приміщення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

Також голова суду повідомила про довгоочікувану подію: Указом Президента України від 17 липня 2020 року № 279/2020 на посаду судді Слов’янського мськрайонного суду Донецької області призначено ФАЛІНА Івана Юрійовича. 28 липня 2020 року він склав присягу.  

Ольга Віталіївна відповіла на питання журналістів стосовно розгляду судових справ, які викликають значний суспільний інтерес.   

Зустріч пройшла у форматі питання-відповідь, в ході якої судді надали журналістам вичерпні відповіді.

З повним текстом можна ознайомитися за посиланням:

  

 

 Прес-служба суду