flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжується розгляд справи по обвинуваченню осіб в злочинній діяльності у складі організованої озброєної банди

22 травня 2020, 09:45

Колегією суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області розглядається кримінальне провадження стосовно  гр. Б., гр  Н.,  гр. Щ. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 257 (бандитизм), частиною 4 ст. 187 (розбій) та  гр. Б. за ст. 257 (бандитизм), частиною 4 ст. 187 (розбій), частиною 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, дане кримінальне провадження 30 липня 2019 року надійшло з прокуратури Донецької області. 

2 серпня 2019 року було задоволено клопотання прокурора, обвинуваченим обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. При обранні запобіжного заходу відповідно до частини 4 ст. 183 Кримінального процесуального Кодексу України, суд не вважав за доцільне визначати підозрюваним розмір альтернативного запобіжного заходу у вигляді застави, оскільки їм інкриміновано злочин, вчинений із застосуванням насильства.

20 березня 2020 року від захисника обвинуваченого гр. Б. надійшло клопотання про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.

Вирішуючи дане питання у судовому засідання 28 квітня 2020 року судова колегія дійшла висновку про відсутність підстав для зміни запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно гр. Б. на більш м’який, оскільки обраний відносно обвинуваченого запобіжний захід у виді тримання під вартою, з урахуванням його тривалості, відповідає особі обвинуваченого, характеру, тяжкості, мотивам та обставинам злочинів, що інкримінуються обвинуваченому та покаранню, що може бути йому призначене в разі визнання його винуватим.

7 травня 2020 року на ухвалу колегії суддів від 28 квітня 2020 року про продовження запобіжного заходу  у виді тримання під вартою без визначення розміру  застави, строком на 60 діб до 26 червня 2020 року, обвинуваченим гр. Н. та захисником обвинуваченого гр. Б. подано апеляційну скаргу. 

З матеріалів досудового розслідування вбачається, що гр. Б., маючи умисел на організацію озброєної банди з метою нападу на окремих осіб, а також участь у такій банді і в здійснюваних нею нападах, у період часу до 02.02.2019 утворив та очолив злочинну стійку озброєну вогнепальною зброєю банду з метою здійснення нею нападів. Плануючи свою протиправну діяльність, гр. Б. у період часу з грудня 2018 року по січень 2019 року підібрав склад учасників банди, в яку на основі добровільності та єдності злочинних намірів на вчинення нападів увійшли гр. Н., гр. Щ. та гр. Б., який мав у своєму володінні заздалегідь придбану вогнепальну зброю та боєприпаси до неї. Дана організаційна група розпочала свою злочинну діяльність з вчинення розбійного нападу на гр. Д.  Відповідно до розробленого плану 22.02.2019 гр. Щ. під приводом  обміну значного розміру грошових коштів призначив зустріч з потерпілим гр. Д., де спільно з гр. Н. здійснили напад на потерпілого з метою заволодіння його грошовими коштами. У результаті злочинних дій гр. Д були спричинені легкі тілесні ушкодження. Протиправні дії  гр. Щ. та гр. Н. були припинені співробітниками правоохоронного органу. Гр. Б.  був затриманий співробітниками правоохоронного органу, намагаючись  уникнути покарання шляхом виїзду на територію Російської Федерації. В свою чергу, гр. Б. був також затриманий  співробітниками поліції  при спробі втечі з місця злочину.

Крім цього, навесні 2014 року гр. Б. без передбаченого законом дозволу придбав пістолет та набої до нього.

Розгляд справи триває. Наступне судове засідання призначено на 02 червня 2020 року.

За перебігом подій у справі 243/8566/19 (провадження 1-кп/243/250/2020) слідкуйте за посиланням  

Читайте нас та ставте запитання у соціальній мережі Facebook

 

Прес-служба суду