flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд залишив неповнолітніх дітей на виховання батькові

07 травня 2020, 09:31

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду 12 березня 2020 року рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 12 березня 2019 року та постанову Донецького апеляційного суду від 29 травня 2019 року в частині вирішення позовних вимог про визначення місця проживання дитини 2011 року народження залишив без змін.

Слов’янський міськрайонний суд Донецької області 12 березня 2019 року відмовив у задоволенні позовних вимог матері до батька дітей за участю третьої особи: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Слов’янської міської ради Донецької області про визначення місця проживання неповнолітніх дітей,  2005 та 2011 років народження.  

З матеріалів справи видно, що дитина 2005 року народження на момент подачі позову, не досягла чотирнадцятирічного віку. Разом з тим, під час проведення її допиту у судовому засіданні їй виповнилося повних 14 років. Під час судового засідання    дитина висловила бажання проживати разом з батьком. За таких обставин суд відмовив у задоволенні позову в частині визначення її місця проживання.

Відповідно до частини другої статті 29 Цивільного кодексу України (місце проживання фізичної особи) фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Щодо визначення місця проживання малолітнього 2011 року народження, суд врахував те, що дитина після припинення між сторонами шлюбних відносин постійно проживала разом з батьком, за цей час встановлена сталість її соціальних зв’язків з батьком та братом, її місце проживання та порядок спілкування матері з дитиною було визначено уповноваженим органом. Доказів, які б свідчили про те, що визначення місця проживання дитини з батьком  може зашкодити її інтересам, у ході розгляду справи здобуто не було.

Тлумачення частини першої статті 161 СК України свідчить, що під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов'язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

Суд, встановивши обставини справи, урахувавши висновок органу опіки та піклування, вислухавши думку дитини, допитавши свідків, дослідивши письмові докази та надавши їм належну оцінку, з урахуванням яких, дійшов висновку про те, що в інтересах дитини буде доцільним залишити місце проживання малолітньої дитини  2011 року народження з батьком, оскільки після припинення між сторонами шлюбних відносин, він виховувався батьком, разом з братом, яким були створені належні умови для проживання, виховання та розвитку дітей, батьком не вчинялося дій направлених на обмеження у спілкуванні матері з дитиною. Жодних фактів, які б свідчили про неможливість батька доглядати за дитиною, допомагати їй у навчанні, забезпечувати гідні умови проживання, дотримуватися режиму, стежити за її зовнішнім виглядом та гігієною, судом не встановлено, тому відсутні виключні підстави для розлучення з дитиною.

Дані рішення в судовому засіданні підтримали представники служби у справах дітей та органу опіки і піклування виконавчого комітету Слов’янської міської ради Донецької області.

Відповідно до частини четвертої статті 29 Цивільного кодексу України  місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров'я, в якому вона проживає.

 

Із повним текстом рішення у справі 243/13059/18 (провадження 2/243/153/2019) можна ознайомитися за посиланням  

Читайте нас  та ставте запитання у  соціальній мережі Facebook

 

Прес-служба суду