flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив права позивача та визнав дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області неправомірними

15 квітня 2020, 09:05

1 квітня 2020 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області позовні вимоги гр. К. до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, про визнання дій неправомірними, стягнення недоотриманої пенсії та зобов’язання вчинити дії задовольнив частково. Визнав неправомірними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області щодо невиплати гр. К. нарахованої та недоотриманої її батьком гр. Г. пенсії відповідно до рішення Донецького окружного адміністративного суду від 23.10.2018 у справі № 805/4092/18-а.

Нагадаємо: рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 23.10.2018 у справі № 805/4092/18-а адміністративний позов гр. Г. задоволено, зобов’язано Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області здійснити гр. Г. перерахунок пенсії  та виплатити заборгованість, яка утворилася в результаті невиплати різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та місячним розміром отриманої пенсії на підставі Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”.

Про наявність як рішення суду, так і обов’язку відповідача щодо сплати її батькові доплати до пенсії гр. К. дізналася лише з листа відповідача, датованого 12.04.2019.

Позивач у встановленому законом порядку звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті її батька гр. Г. та отримав свідоцтво про право на спадщину на належне спадкодавцеві майно. В той час як до складу спадщини не ввійшла сума недоотриманої пенсії, яка була нарахована, але не виплачена спадкодавцеві, оскільки на запит нотаріуса органи Пенсійного фонду України повідомили про відсутність недоодержаних пенсійних виплат.

Аналізуючи вищевикладену норму права, суд зазначив, що суми недоотриманої пенсії, яка виплачувалась на підставі положень Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” до складу  спадщини не включаються, тобто не можуть бути успадкованими на загальних підставах за законом або за заповітом.

Підсумовуючи вищенаведені встановлені судом фактичні обставини у сукупності з вищевикладеними нормами права, суд прийшов до переконання, що оскільки гр. Г. було нарахована, але не виплачена різниця між підвищеним розміром пенсії та отриманою пенсією, яка є недоодержаною пенсією пенсіонера  гр. Г., а позивач є членом сім’ї пенсіонера  гр. Г. і на момент його смерті мешкала разом з ним. Тобто, позивач має право у відповідності до положень ст.61 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” на отримання недоодержаних пенсійних виплат та, реалізуючи своє право, звернулася із відповідною заявою про виплату цих сум протягом 6 місяців з дати, коли дізналася про наявність та розмір недоодержаних пенсійних виплат, тобто наявні всі передбачені законом підстави для виплати недоотриманої пенсії члену сім’ї померлого пенсіонера, який до того ж є спадкоємцем за законом.  

Таким чином, суд вважає, що наявні підстави для задоволення позовних вимог в частині визнання дій неправомірними та стягнення з відповідача на користь позивача недоотриманої пенсії її батька.

Із повним текстом ухвали у справі 243/1314/20 (провадження 2/243/1047/2020) можна ознайомитися за посиланням  

Читайте нас  та ставте запитання у  соціальній мережі Facebook

 

Прес-служба суду