flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканця Слов’янського району засуджено до довічного позбавлення волі

09 квітня 2020, 09:24

4 жовтня  2018   року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області визнав винним гр. П. у скоєнні злочину, передбаченого п. 13 частини  2 статті 115 (умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) Кримінального кодексу України  та засудив до 14 років позбавлення волі.

Всебічно, повно та неупереджено дослідивши всі обставини кримінального провадження, підтверджені доказами, суд дійшов  висновку про доведеність винності гр. П. у вчиненні інкримінованого йому злочину, що відповідає стандартам доказування «поза розумним сумнівом», який знайшов своє втілення як в положеннях частини 3 та частини 4 статті 17 Кримінального процесуального кодексу України, так і в практиці Європейського суду з прав людини, зокрема, у рішенні у справі «Коробов проти України».

Вирішуючи питання щодо кваліфікації дій обвинуваченого, колегія суддів дійшла  висновку, що органами досудового розслідування правильно кваліфіковані його дії за пунктом 13 частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України, оскільки своїми діями гр. П. вчинив умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство.

Захисник та прокурор не погодилися з вироком суду. Стороною обвинувачення була подана апеляційна скарга, в який прокурор просив скасувати вирок суду за м’якістю. В свою чергу, захисник у своїй скарзі наполягав на виправданні підзахисного.

Донецький апеляційний суд  1 квітня 2020 року ухвалив свій вирок, яким засудив мешканця Слов’янського району до довічного позбавлення волі.

Коротко про обставини справи:

У травні 2016 року гр. П. разом зі своїми знайомими гр. Р.,  гр. Д. та гр.  О.  вживали спиртні напої на березі річки Сіверський Донець поблизу пляжу «Тайм - аут»  у місті Святогірськ Донецької області.  У ході сварки гр. П. завдав декілька ударів ногами по голові гр. О., після чого здавив горло ступнею ноги. Від отриманих тілесних ушкоджень потерпілий  гр. О. помер на місці,  гр. П. з місця скоєння злочину зник.

 У судовому засіданні  гр. П. провину у вчиненому кримінальному правопорушенні повністю не визнав. 

Із свідчень матері загиблого: син ввечері не прийшов додому, зранку їй зателефонував начальник карного розшуку, попросив приїхати до них та взяти із собою фотокартку сина. Потім, приїхавши на дамбу, вона побачила у воді тіло сина з багатьма тілесними ушкодженнями, сліди волочіння на піску.

Судом встановлено, що смерть гр. О. перебуває у прямому причинно-наслідковому зв’язку із діями обвинуваченого гр. П., який завдав чисельні удари ногами в область голови потерпілому гр. О. та заподіяв тілесні ушкодження шиї шляхом натискання  на шийний відділ. 

Такі висновки суду зроблені завдяки ретельному дослідженню доказів у справі: протоколів слідчих дій, експертиз, показань свідків. Детальний аналіз показань свідка гр. Д. та співставлення цих показань із висновками медичних експертиз, даних слідчих експериментів, дозволив суду дійти обґрунтованого висновку про те, що дії гр. П. призвели до стискання органів шиї внаслідок чого утворилась механічна асфіксія, що і стала причиною смерті.

Слід звернути увагу на те, що гр. П. вже був засуджений Апеляційним судом Донецької області  28.10.2004  за статтями 115 частиною 2 пункту 6 пункту 12, 187 частиною 4 Кримінального кодексу України до 15 років позбавлення волі, звільнений  умовно-достроково, невідбутий строк покарання - 3 роки 8 місяців 13 днів. 

Так,  вироком суду  від 28.10.2004 гр. П. був визнаний винним в умисному вбивстві особи, обставини смерті якої були подібні, оскільки смерть потерпілого у 2004 році також наступила внаслідок механічної асфіксії від аспірації кров’ю дихальних шляхів та стиснення органів шиї тупим предметом.  

 

Прес-служба суду