flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За неправдиве повідомлення про замінування до підлітка зі Слов’янська застосували примусові заходів виховного характеру

22 листопада 2019, 09:14

5 листопада 2019 року суддя Слов’янського міськрайонного суду Донецької області задовольнила клопотання прокурора та застосувала до неповнолітнього гр. Р., 2004 року народження примусові заходи виховного характеру з передачею його під нагляд бабусі строком на 1 рік.

Так, гр. Р. студент 1 курсу навчального закладу міста Слов’янська, раніше не судимий, 28 грудня 2018 року знаходячись поряд із торговим центром «Глобус», з метою викликати занепокоєння, паніку та розгубленість серед місцевих жителів направився до таксофону, що розташований біля входу у магазин «Ассорті» у м. Слов’янську Донецької області, де близько 21 години зателефонував на лінію «102» ГУ НП в Донецькій області та повідомив про підготовку вибуху торгового центру «Глобус», після чого залишив місце вчинення злочину.

На місце  події виїхали працівники Слов’янського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області, бригади Станції швидкої медичної допомоги м. Слов’янськ, а також вибухотехнічного відділу ГУ НП в Донецькій області, які в подальшому встановили відсутність за вказаною адресою вибухонебезпечних предметів та вибухових речовин.

Аналізуючи вищезазначені докази у їх сукупності, суд прийшов до переконання, що підліток своїми умисними діями скоїв суспільно-небезпечне діяння що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Законом України про кримінальну відповідальність, а саме завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, який загрожує гибелі людей чи іншими тяжкими наслідками, кримінальна відповідальність за яке настає за частиною 1 ст. 259 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності), проте повідомлення про підозру йому не оголошувалося у зв’язку з тим, що грн. Р. на момент скоєння кримінального правопорушення не досяг віку кримінальної відповідальності, тобто не є суб’єктом вказаного кримінального правопорушення.

В судовому засіданні неповнолітній гр. Р. свою провину визнав, у скоєному щиро кається.

З повним текстом судового рішення можна ознайомитися в ЄДРСР за 243/12896/19

Суд роз’яснює: за злочин, передбачений статтею 259 Кримінального кодексу України (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності), кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. У частині 1 ст. 22 Кримінального кодексу України (Вік, з якого може наставати кримінальна відповідальність) прямо зазначено, що «кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років». Цей вік прийнято називати загальним віком кримінальної відповідальності, тобто таким, з якого настає відповідальність за будь-який злочин.

У буденному житті такий злочин нерідко називають «телефонним тероризмом». Варто пам'ятати, що через такі телефонні пустощі, допомога вчасно  може  не надійти до людей, яким вона дійсно потрібна.

 

Прес-служба суду