flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області підводить підсумки своєї діяльності за 1 півріччя 2019 року

16 липня 2019, 16:44

З метою забезпечення гласності, прозорості та відкритості діяльності Слов’янського міськрайонного суду Донецької області для громадськості, а також створення сприятливих умов для отримання інформації про діяльність суду, яка відбувалася протягом 1 півріччя 2019 року, 16 липня в приміщенні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області відбувся брифінг.

Доповідачем на брифінгу виступила Голова Слов’янського міськрайонного суду Донецької області Тетяна Хаустова.

На брифінгу також були присутні  представники громадських об’єднань та засоби масової інформації.

  

Слов’янський міськрайонний суд Донецької області очолює голова суду Тетяна Хаустова, заступник голови суду Володимир Старовецький та виконуючий обов’язки керівника апарату суду Олена Агеєва.

Згідно штатного розпису у суді передбачено 105 штатних одиниць, з яких 23 – посади судді.

На початок 2019 року фактична чисельність суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області, з урахуванням судді Червоногвардійського районного суду міста Макіївки Донецької області у відрядженні, склала 13 суддів (10 вакансій), правосуддя здійснювало 12.

Сьогодні, 16 липня 2019 року о 10-00 годині на засіданні Вищої ради правосуддя були розглянуті матеріали щодо переведення суддів, в тому числі і судді Червоногвардійського районного суду міста Макіївки Дениса Воронкова до Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

Тобто, в найближчий час суддю Дениса Воронкова буде зараховано до штату Слов’янського міськрайонного суду Донецької області на постійній основі.

Протягом І півріччя 2019 року відбулися незначні зміни кількісного складу суддів.

Суддя Наталія Дюміна перервала відпустку по догляду за дитиною та 1 березня 2019 року приступила до виконання обов’язків судді.

Взагалі, протягом І півріччя 2019 року зі штату суду відраховано 1 суддю (Геннадія Неминущого, 1 квітня 2019 року) та звільнено 3 працівників апарату суду (1- у зв’язку із призначенням на посаду помічника судді; 2 - за власним бажанням).

Наразі триває другий, завершальний етап кваліфікаційного оцінювання суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області на відповідність займаній посаді, яке проходить згідно Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання судді, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 03.11.2016.

Штатна чисельність працівників апарату суду складає 82 осіб, на теперішній час у суді існує 13 вільних посад працівників апарату суду, серед яких є посада керівника апарату суду. Вільними посадами у суді також є одна посада помічника судді; дві – консультанта суду; 9 – секретарів судового засідання; одна – секретаря суду.

У зв’язку з процедурою реорганізації (злиття) Слов’янського міськрайонного суду Донецької області, відповідно до Указу Президента України від 29.12.2017 № 451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів» та наказу ДСА України «Про забезпечення виконання Указу Президента України від 29.12.2017 № 451» від 06.09.2018 № 438, призначення на вакантні посади здійснюється лише в межах затвердженого фонду оплати праці та після затвердження територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Донецькій області відповідних змін до штатного розпису Слов’янського міськрайонного суду Донецької області.

1 липня 2019 року територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Донецькій області були затверджені зміни до штатного розпису суду, таким чином ТУ ДСА України в Донецькій області погодило проведення конкурсу на дві вакантні посади консультанта суду та одну посаду секретаря суду. Зазначений конкурс відбувся вчора, 15 липня, наразі очікуємо результати.

Суд має певний досвід здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності. Це стало можливим завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій ведення внутрішнього документообігу, управління апаратом суду та донесенням інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості через офіційний веб-сайт суду, проведення аналізу опитування думки відвідувачів суду, розміщення інформації на інформаційних стендах у приміщенні суду, а також через такі комунікаційні канали зв’язку, як спеціальні заходи, що проводяться у суді та за його межами представниками суду, проведення уроків справедливості для школярів загальноосвітніх шкіл міста Слов’янська та Слов’янського району Донецької області, зустрічі та інші заходи на теми, безпосередньо пов’язані із діяльністю судової системи.

У суді за забезпечення зв’язків суду із громадянами та засобами масової інформації (далі – ЗМІ) відповідає головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю (прес-секретар) суду.

Прес-секретар здійснює інформування суспільства про діяльність суду шляхом оприлюднення відповідної інформації на веб-сторінці суду офіційного веб-порталу судової влади України, на якій розміщується інформація про заходи, які проводить суд, а також ті заходи, в яких беруть участь судді та працівники апарату суду тощо.

На сьогоднішній день суд забезпечений повним автоматизованим циклом ведення діловодства та проходження судових справ, в якому використовується передовий світовий досвід судового адміністрування, кадрової політики та організації роботи. Внаслідок цього було покращено надання якісних та професійних судових послуг громадянам.

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, за допомогою яких відвідувачі мають можливість ознайомитися з переліками справ, призначених до розгляду, зразками документів, ставками судового збору, платіжними реквізитами, графіком особистого прийому громадян керівництвом суду тощо.

Суд також оснащено телевізорами, які інформують громадян про зміни у законодавстві, а також про події що відбуваються у суді.

Згідно Рішення зборів суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 23.12.2015 висвітлювати офіційну позицію від імені суду та надавати спеціальні професійні коментарі щодо розгляду справ у суді доручено судді-спікеру.

Суддя Наталія Дюміна приступила до виконання обов’язків судді-спікера після виходу з відпустки по догляду за дитиною з 1 березня 2019 року, до цього часу обов’язки судді-спікера виконувала суддя Ольга Ільяшевич.

Результатами комунікаційної діяльності суду є активна участь суддів у тематичних лекціях, семінарах та постійне інформування громадськості про діяльність суду на офіційному веб-порталі/Судова Влада України/Слов’янський міськрайонний суд Донецької області/офіційному веб-сайті суду, у соціальній мережі Faсеbоок.

На постійній основі впродовж І півріччя 2019 року з метою підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між судовою владою та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, у Слов’янському міськрайонному суді Донецької області, проводилися дні відкритих дверей. Ключовою метою вказаного заходу є забезпечення прозорості та відкритості діяльності суду, пропагування доступності суду для громадян, обізнаності широкої громадськості з роботою судової гілки влади.

Протягом І півріччя 2019 року двері суду відкрилася для школярів 4-ої, 10-ої школи та учнів спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат № 7 м. Миколаївка Донецької обласної ради.

Протягом І півріччя 2019 року суддя-спікер Ольга Ільяшевич, а потім Наталія Дюміна спільно із прес-секретарем суду Світланою Бєлєньковою провели «Урок справедливості» для школярів загальноосвітніх шкіл № 3, № 4, № 8, № 10, № 12 та Миколаївської спеціальної загальноосвітньої школи інтернату № 7 Донецької обласної ради, під час якого презентували новий мультфільм про суд.

Дана акція була організована Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя».

Суд також сприяє вихованню правової культури у майбутнього покоління нашої держави.

З метою підвищення якості підготовки фахівців; системного вдосконалення навчального процесу, активізації навчально-пізнавальної діяльності як студентів так і школярів; налагодження ефективної та системної співпраці молоді із судом, у суді на постійній основі проводять модельні судові засідання.

Модельне судове засідання – це унікальний простір професійного спілкування молоді з органами судової влади, можливість творчого застосування здобутих знань, умінь і навичок, а також участь суду в професійній підготовці майбутніх спеціалістів.

Перше модельне судове засідання в кримінальному провадженні 5 квітня 2019 року відбулося для школярів загальноосвітньої школи № 11 міста Слов’янська.

На виконання плану роботи суду судді та працівники апарату суду проходять підготовку в Національній школі суддів України, так: голова суду Тетяна Хаустова, у період з 11 по 15 березня, проходила підготовку для підтримання кваліфікації суддів окружних загальних судів.

Таку ж підготовку у різні періоди протягом І півріччя пройшли судді: Аліна Гончарова, з 18 по 22 лютого; Роман Кузнецов, Ігор Мінаєв, Любов Мірошниченко, Інна Сидоренко, з 11 по 15 березня; Сергій Пронін, з 10 по 14 червня.

Голова суду Тетяна Хаустова 22 лютого разом з заступником Володимиром Старовецьким брала участь у спільній нараді з головами та заступниками голів місцевих загальних судів у Донецькому Апеляційному суді у м. Бахмут.

Також, голова суду Тетяна Хаустова 12 квітня брала участь в загальноукраїнському семінарі «Загальні питання призначення та проведення судових експертиз» для суддів місцевих загальних та апеляційних судів м. Київ. Тема семінару була доведена головою суду до суддів на найближчий оперативній нараді.

Судді Аліна Гончарова та Денис Воронков 27 червня брали участь в заняттях для суддів місцевих судів північної зони, які мають найбільшу кількість скасованих та змінених судових рішень, найбільші залишки нерозглянутих справ та кримінальних проваджень, а також з питань належної організації розгляду справ, дотримання процесуальних і розумних строків у Донецькому Апеляційному суді.

Суддя-спікер Наталія Дюміна, 18 квітня брала участь у II Форумі суддів Донецької та Луганської областей у м. Святогірську.

Судді суду: Наталія Дюміна, Ольга Ільяшевич, Сергій Пронін 17 травня брали участь у семінарі на тему: «Діяльність слідчого судді як гаранта захисту прав людини та досудового розслідування», який проходив у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.

Помічники суддів: В’ячеслав Коломієць та Ярослав Татаринцев, у період з 21 по 29 березня, підвищували рівень кваліфікації у сфері фінансового моніторингу у Східному регіоні Академії фінансового моніторингу в місті Харків.

Консультант суду Ольга Фіртич 17 травня брала участь у семінарі на тему: Звернення суду України з дорученням за кордон у відповідності до вимог міжнародних договорів про правову допомогу».

Прес-секретар суду Світлана Бєлєнькова 14 червня відвідала тренінг на тему «Комунікації в судовій діяльності».

Кожної першої п’ятниці місяця звітного року Голова суду проводить збори працівників апарату Слов’янського міськрайонного суду Донецької області за результатами роботи апарату суду за минулий місяць.

Судді та працівники апарату Слов’янського міськрайонного суду Донецької області продовжують дотримуватися затвердженого плану заходів покращення оперативності та якості відправлення правосуддя суддями. Відповідальними працівниками суду готувалися статистичні звіти у автоматизованій системі документообігу суду, здійснювався аналіз організації роботи суду про розгляд звернень і запитів громадян. Щорічно проводиться аналіз стану здійснення правосуддя, та щоквартально по кожному судді зазначається перелік кількості розглянутих та залишку нерозглянутих справ, узагальнюються причини зміни та скасування судових рішень судами апеляційних та касаційних інстанцій. Результатом такої роботи стало покращення організації розгляду справ суддями та підвищення якості судових рішень.

Варто зазначити, що загальні кількісні та якісні показники роботи суду протягом I півріччя 2019 року покращилися у порівнянні з показниками за І півріччя 2018 року.

Так, протягом І півріччя 2019 року всього перебувало на розгляді справ і матеріалів усіх категорій (з урахуванням залишку на початок 2019 року) 9 065, що на 14% більше, ніж у І півріччі 2018 року (7 970 справ і матеріалів).

Протягом І півріччя 2019 року було розглянуто 7 679 справ і матеріалів усіх категорій (85% від всіх справ і матеріалів, що перебували на розгляді), що на 2% більше ніж у І півріччі 2018 року – розглянуто 6 594 справ і матеріалів (83% від всіх справ і матеріалів, що перебували на розгляді).

У І півріччі 2019 року суттєво збільшилась кількість розглянутих кримінальних справ і матеріалів, а саме на 43% (2 672 у порівнянні з 1 864). При цьому слід зазначити, що суттєво збільшився показник розгляду слідчим суддею скарг та клопотань під час досудового розслідування. Так, в І півріччі 2019 року було розглянуто в 1,5 рази більше скарг та клопотань під час досудового розслідування, ніж у І півріччі 2018 року (2 135 у порівнянні з 1 324).

Також збільшилась кількість розглянутих цивільних справ і матеріалів, а саме в І півріччі 2019 року було розглянуто на 11% більше, ніж у І півріччі 2018 року (3 418 у порівнянні з 3 068).

Кількість розглянутих справ і матеріалів про адміністративні правопорушення в І півріччі 2019 року у порівнянні з І півріччям 2018 року практично не змінилась (1 501 у порівнянні з 1 499).

Натомість, у відповідності до змін в Кодексі адміністративного судочинства в частині підсудності окремих категорій справ, на 46% зменшилася загальна кількість розглянутих адміністративних справ (88 у порівнянні з 163).

Навантаження на суд в І півріччі 2019 року порівняно з І півріччям 2018 року суттєво зросло (протягом І півріччя 2019 року надійшло 7 964 справ і матеріалів всіх категорій, тоді як протягом І півріччя 2018 року – 6 522).

З метою побудови реалістичної картини зміни у навантаженні суддів протягом звітного періоду в 2019 році порівняно з 2018 роком варто врахувати зміни кількісного складу суддів, які здійснювали правосуддя у визначені роки. В середньоарифметичному помісячному розрахунку протягом І півріччя 2018 року правосуддя здійснювали 8 суддів. В той же час, зазначений показник протягом І півріччя 2019 року складає 12 суддів. Таким чином, протягом І півріччя 2019 року одним суддею в середньому було розглянуто 639 справ і матеріалів, а протягом І півріччя 2018 року – 824 справи і матеріали. Отже кількісний показник розгляду справ зменшився на 22 %.

Протягом І півріччя 2018 року кожний суддя в середньому за місяць розглядав 137 справ і матеріалів усіх категорій (близько 6 справ у кожний робочий день), тоді як за І півріччя 2019 року цей показник склав – 106 справ і матеріалів (близько 5 справ у кожний робочий день). Таким чином, у порівнянні з І півріччям 2018 року коефіцієнт інтенсивності роботи суддів зменшився.

Проаналізувавши співвідношення справ і матеріалів, що перебували в провадженні суду із залишком нерозглянутих справ на кінець звітного періоду, необхідно відмітити позитивний момент, що одночасно із збільшенням кількості справ і матеріалів, що надійшли на розгляд, залишки нерозглянутих справ і матеріалів зменшилися по всім категоріям справ.

А саме, станом на 01.07.2019:

  • залишок кримінальних справ і матеріалів склав 414 (7,5% від загальної кількості кримінальних справ і матеріалів, що перебували в провадженні). Станом на 01.07.2018 цей показник становив 15,5%, тобто залишок зменшився на 8%;
  • залишок цивільних справ і матеріалів склав 788 (19% від загальної кількості цивільних справ і матеріалів, що перебували в провадженні). Станом на 01.07.2018 цей показник становив 21%, тобто залишок зменшився на 2%;
  • залишок адміністративних справ і матеріалів склав 12 (12% від загальної кількості адміністративних справ і матеріалів, що перебували в провадженні). Станом на 01.07.2018 цей показник становив 16%, тобто залишок зменшився на 4%;
  • залишок справ і матеріалів про адміністративні правопорушення склав 172 (10% від загальної кількості справ і матеріалів про адміністративні правопорушення, що перебували в провадженні). Станом на 01.07.2018 цей показник становив 11,5%, тобто залишок зменшився на 1,5%.

Правильний та своєчасний розгляд справ – одне із найголовніших завдань суду. Дані судової статистики свідчать про те, що станом на 1 липня 2019 року суддями Слов’янського міськрайонного суду Донецької області ще не розглянуто 87 кримінальних справ, що перебувають у провадженні понад 6 місяців (без урахування справ, провадження в яких зупинено), що на 8 справ менше, ніж на 1 липня 2018 року. З них:

  • не розглянуто понад 6 місяців до 1 року – 31 справа (на 01.07.2018 – 47 справ);
  • не розглянуто понад 1 рік до 2 років – 34 справи (на 01.07.2018 – 40 справ);
  • не розглянуто понад 2 роки – 22 справи (на 01.07.2018 – 9 справ).

Отже, разом із зменшенням загальної кількості справ, що нерозглянуті понад 6 місяців, спостерігається збільшення справ, що нерозглянуті понад 2 роки.

Серед розглянутих кримінальних справ у І півріччі 2019 року в 63 порушено строки призначення справи до судового розгляду (26) та строки розгляду справи (37), встановлені КПК України, що становить 2,4% від загального числа кримінальних справ із закінченим провадженням. За І півріччя 2018 року цей показник склав 3,5%.

Основною причиною порушення строків призначення до розгляду залишається велике навантаження суддів (неукомплектованість штатної кількості суддів: в суді за штатом 23 судді, а фактично здійснює правосуддя 12 суддів).

У звітному періоді значно покращилась оперативність розгляду цивільних справ. Так, станом на 01 липня 2019 року не знайшли вирішення в строк понад 6 місяців 54 цивільні справи (без урахування справ, провадження в яких зупинено), що на 79 справ менше, ніж на 1 липня 2018 року. З них:

  • не розглянуто понад 6 місяців до 1 року – 38 справ (на 01.07.2018 – 113 справ);
  • не розглянуто понад 1 рік до 2 років – 13 справ (на 01.07.2018 – 18 справ);
  • не розглянуто понад 2 роки – 3 справи (на 01.07.2018 – 2 справи).

Судом в основному дотримуються строки призначення справ до попереднього судового засідання, призначення справи до розгляду, судового розгляду справи, відповідно до вимог чинного ЦПК України. Понад строк закінчено провадження у 124 справах, що становить 4% від загального числа цивільних справ із закінченим провадженням. За І півріччя 2018 року цей показник склав 6,5%.

Практика призначення покарань у І півріччі 2019 року змінилась незначним чином у порівнянні з І півріччям 2018 року.

Як і у І півріччі 2018 року у переважній більшості випадків за результатами розгляду справ судді звільняють обвинуваченого від покарання або від відбування покарання з випробуванням та в наслідок застосування амністії (30% у І півріччі 2019 року та 35% у І півріччі 2018 року). В І півріччі 2019 року порівняно з І півріччям 2018 року дещо зменшилась питома вага покарання у вигляді позбавлення волі (24% порівняно з 30%) та покарання у вигляді арешту (5% порівняно з 6,5%). Натомість в І півріччі 2019 року збільшилась питома вага покарання у вигляді громадських робіт (16% порівняно з 7%) та покарання у вигляді обмеження волі (2% порівняно з 0%).

Як і в І півріччі 2018 року, покарання за вчинення адміністративного правопорушення найчастіше призначається у вигляді штрафу (89% у І півріччі 2019 року та 88% у І півріччі 2018 року). В І півріччі 2019 року  порівняно з І півріччям 2018 року зменшилася питома вага покарання у вигляді громадських робіт за вчинення адміністративного правопорушення (2% порівняно з 3%).

Надмірна навантаженість на суддів не суттєво позначилась на якості розгляду справ – про це свідчить щоквартальне узагальнення змінених та скасованих судових рішень судами апеляційних та касаційних інстанцій з відповідним аналізом внесених змін.

Так, у І півріччі 2019 року було скасовано 7 вироків (3% від їх загальної кількості), що на 1,3% більше, ніж у І півріччі 2018 року – скасовано 4 вироки (1,7% від їх загальної кількості). Натомість кількість змінених вироків зменшилась. Так, в І півріччі 2019 року змінено 12 вироків (5% від їх загальної кількості), що на 1,5% менше, ніж у І півріччі 2018 року – змінено 15 вироків (6,5% від їх загальної кількості).

Кількість скасованих ухвал (постанов) по кримінальним провадженням у співвідношенні до їх загальної кількості зменшилась. Так, у І півріччі 2018 року було скасовано 8 ухвал (постанов), що складає 0,4% від їх загальної кількості, а в І півріччі 2019 року наведений показник склав всього 0,2%.

Кількість скасованих рішень у цивільних справах по відношенню до їх загальної кількості у І півріччі 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року не змінилась. Так, в І півріччі 2019 року було скасовано 14 рішень (0,5% від їх загальної кількості), а в І півріччі 2018 року цей показник склав 12 (теж 0,5% від загальної кількості). Натомість, кількість змінених рішень по цивільним справам зросла. Так, в І півріччі 2019 року змінено 13 рішень (0,5% від їх загальної кількості), що на 0,3% більше, ніж у І півріччі 2018 року – змінено 5 рішень (0,2% від їх загальної кількості).

Кількість скасованих та змінених ухвал у цивільних справах по відношенню до їх загальної кількості у І півріччі 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року майже не змінилась. Так, в І півріччі 2019 року було скасовано 18 ухвал (0,3% від їх загальної кількості), а в І півріччі 2018 року цей показник склав 13 (0,2% від загальної кількості). Змінено і в І півріччі 2019 року, і  в І півріччі 2018 року 2 ухвали (0,04% від їх загальної кількості).

Внаслідок тісної співпраці суду з правоохоронними органами продовжується робота в напрямі посилення розшукової діяльності засуджених та обвинувачених осіб.

Для якісного поліпшення ситуації з розшуку обвинувачених та засуджених осіб Слов’янський міськрайонний суд Донецької області підтримує тісну співпрацю з органами, яким доручено організацію та проведення розшуку. Зі Слов’янським відділом поліції щоквартально проводяться акти звірки щодо осіб, які знаходяться у розшуку. З іншими відділами та відділеннями НПУ та управліннями СБУ акти звірки проводяться кожні півроку. Це дозволяє тримати під контролем інформацію щодо кожного розшукуваного (чи заведена оперативно-розшукова справа на розшукувану особу та які вживаються заходи зі встановлення її місцезнаходження та затримання).

Станом на початок 2019 року у розшуку на стадії виконання вироку перебувало 58 засуджених осіб (з них: 47 осіб, виконання розшуку яких доручено Слов’янському відділу поліції ГУНП в Донецькій області та 11 осіб, виконання розшуку яких доручено іншим відділам та відділенням НПУ та управлінням СБУ).

Впродовж І півріччя 2019 року співробітниками Слов’янського відділу поліції було проінформовано суд про затримання та направлення до місць відбування покарання або була надана копія актового запису про смерть щодо 42 осіб.

Станом на кінець І півріччя 2019 року у розшуку на стадії виконання вироку перебуває 53 засуджені особи (з них: 41 особа, виконання розшуку яких доручено Слов’янському відділу поліції ГУНП в Донецькій області та 12 осіб, виконання розшуку яких доручено іншим відділам та відділенням НПУ та управлінням СБУ), що на 8,6% менше, ніж на початок 2019 року. Отже, спостерігається позитивна динаміка щодо зменшення кількості засуджених осіб.

Окремо слід розглянути ситуацію з розшуком обвинувачених, які переховуються від суду та провадження по яким у зв’язку з цим було зупинено. Так, на початку 2019 року в провадженні суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області знаходилось 127 кримінальних справ, провадження по яким було зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого (з них Слов’янському відділу поліції ГУНП в Донецькій області доручено розшук 78 осіб, відповідно розшук 49 обвинувачених доручено іншим відділам та відділенням НПУ та управлінням СБУ).

Станом на 01.07.2019 року в провадженні суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області знаходиться 151 кримінальна справа, провадження по яким було зупинено у зв’язку з розшуком обвинуваченого (з них Слов’янському відділу поліції ГУНП в Донецькій області доручено розшук 92 осіб, відповідно розшук 59 обвинувачених доручено іншим відділам та відділенням НПУ та управлінням СБУ). Наведений показник на 19% більший, ніж на початок року.

Впродовж І півріччя 2019 року суддями Слов’янського міськрайонного суду Донецької області було постановлено 30 ухвал про зупинення провадження по кримінальним справам у зв’язку з розшуком обвинуваченого. Вжитими оперативно-розшуковими заходами протягом І півріччя 2019 року було встановлено місцезнаходження 13 осіб (з них 6 осіб, по яким ухвали було постановлено протягом І півріччя 2019 року). Таким чином, якість виконання розшуку обвинувачених за ухвалами Слов’янського міськрайонного суду Донецької області, винесеними впродовж І півріччя 2019 року, склала 20%.

Отже, кількість справ, обвинувачених в яких оголошено у розшук, в Слов’янському міськрайонному суді Донецької області не зменшується, оскільки кількість справ, в яких обвинувачених оголошено у розшук протягом звітного періоду значно більша кількості справ, розшук обвинувачених по яким протягом звітного періоду припинено, а осіб – відшукано.

На виконання плану роботи архіву Слов’янського міськрайонного суду Донецької області на 2019 рік складені акти знищення цивільних справ, кримінальних проваджень (справ), справ про адміністративні правопорушення, так:

  • за 1990-2003, 2012, 2013 роки було знищено 9 826 цивільних справ, по яким закінчився термін зберігання;
  • за 2008, 2014,2015 рік було знищено 29 028 справ про адміністративні правопорушення, по яким закінчився термін зберігання;
  • за 2012-2015 роки було знищено 2 909 кримінальних проваджень та справ (скарги, клопотання та інше), по яким закінчився термін зберігання.

Таким чином, загалом за 1 півріччя 2019 рік було знищено 41 763 архівні справи різних категорій.

За період часу, з листопада 2016 року по червень 2019 року, включно знищено архівних справ різних категорій загальною кількістю – 222 134 справи.

На теперішній час продовжується процедура підготовки Актів знищення судових справ до Державного архіву Донецької області.

Іншим напрямом активної роботи протягом І півріччя 2019 року стало матеріально-технічне забезпечення суду. За даними інвентаризації у липні 2019 року було виявлено перелік обладнання, яке на теперішній час морально зношене, фізично застаріле та не відповідає сучасним вимогам:

1 системний блок Atlant (2009);

1 системний блок Intel Pentium (2009);

1 системний блок Intel Pentium (2007);

5 мониторів ;

3 принтера;

9 блоків безперебійного живлення.

Наведене обладнання було випущено в період з 2004 по 2016 рр., довгий час вже не функціонувало та зберігалось в приміщенні суду. Ремонт обладнання виявився економічно недоцільним, тому щодо нього було складено висновок про технічний стан - обладнання було направлено на утилізацію.

У І півріччі 2019 року на баланс суду надійшла невелика кількість обладнання, яка дозволила покрити частку дефіциту в технічному забезпеченні суду. Так, впродовж І півріччя 2019 року було отримано:

13 засобів криптографічного захисту інформації «Ключ електронний «Кристал-1»;

1 медіаконвектер та 1 модуль оптичний;

19 мережевих фільтрів живлення;

19 комутаторів мережевих;

5 світильників;

1 основа для штампа «Згідно з оригіналом»;

5 комплектів відео-обладнання для створення технічного засобу відео-фіксації судового процесу;

Було проведено діагностику, перезарядку та ремонт 46 вогнегасників.

Зазначене обладнання було негайно встановлене та вже в 2019 році належно функціонувало.

У зв’язку з виробничою необхідністю та для забезпечення належної роботи суду було проведено ремонтні роботи стелі та стін сходового майданчика 2, 3, 4, 5, 6 поверхів, та службового виходу суду.

Голова суду, заступник Голови суду, керівник апарату суду проводять особистий прийом громадян. Протягом І півріччя 2019 року до суду надійшло 35 звернень відповідно до Закону України "Про звернення громадян", з них – розглянуто 35 звернень громадян, з них: 17 письмових (3 скарги та 15 заяв) та 18 усних звернень, що в порівнянні з 2018 роком набагато менше. В І півріччі 2018 року було 41 письмових звернень та 27 усних.

За фактами, наведеними в зверненнях громадян, були проведені ретельні перевірки, про результати яких заявникам, скаржникам було надано аргументовані відповіді. Усі звернення громадян були вчасно перевірені та результати перевірки письмово скеровані громадянам. Порушення строків надання відповіді заявникам, скаржникам, встановлених чинним законодавством, протягом І півріччя 2019 року не допускалися.

Підводячи підсумки варто зазначити, що кількісні та якісні показники роботи Слов’янського міськрайонного суду Донецької області у І півріччі 2019 році значно покращилися у порівнянні з аналогічними показниками за І півріччя 2018 року. Серед причин такого покращення найбільш вагомими слід зазначити високопрофесійний рівень організації роботи суду керівництвом та суддями, та сумлінне ставлення до праці робітників апарату суду.

Наприкінці нашої зустрічі хочеться сказати декілька слів про участь суду у позачергових виборів до Верховної Ради України та виборчого процесу взагалі.

В Слов’янському міськрайонному суді для забезпечення прийому і розгляду  адміністративних позовів, пов’язаних з виборчим процесом у строки та спосіб, установлені КАС України,  встановлено цілодобове чергування суддів та  працівників апарату суду напередодні позачергових виборів до Верховної Ради України  – 20 липня 2019 року  та у  день голосування 21 липня  2019 року.

Також, на період виборчого процесу, а це немалий період, з   25 травня по 4 серпня  2019 року, судді та працівники суду також, цілодобово знаходяться на зв’язку у телефонному режимі.

Нагадаю, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, зокрема пов’язані з виборчим процесом:

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій за місцезнаходженням відповідної комісії (ч. 5 ст. 273, ч. 8 ст. 277 КАС України);
  • уточнення списку виборців (ч.2 ст. 274 КАС України);
  • оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори, за їх місцезнаходженням (ч.3 ст. 275 КАС України).

Окружним адміністративним судам підсудні адміністративні справи, пов’язані з виборчим процесом щодо:

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності територіальних (окружних) виборчих комісій, а також членів зазначених комісій, щодо підготовки та проведення місцевих виборів, виборів Президента України, за місцезнаходженням відповідної комісії (ч. 4 ст. 273, ч. 9 ст. 277 КАС України);
  • оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб, за їх місцезнаходженням (ч. 3 ст. 275 КАС України);
  • інших питань у справах щодо оскарження дій або бездіяльності кандидатів, їхніх довірених осіб, партії (блоку), місцевої організації партії, їхніх посадових осіб та уповноважених осіб, офіційних спостерігачів від суб’єктів виборчого процесу, за місцем вчинення дії чи місцем, де ця дія повинна бути вчинена (ч. 5 ст. 276 КАС України).

Частиною 3 статті 21 КАС України передбачено, що якщо справа щодо однієї з вимог підсудна окружному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) - місцевому загальному суду як адміністративному суду, таку справу розглядає окружний адміністративний суд.

Частиною 4 статті 21 КАС України передбачено, що якщо справа щодо однієї з вимог підсудна апеляційному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) - місцевому адміністративному суду, таку справу розглядає апеляційний адміністративний суд.

Звертаю увагу на те, що зазначені справи не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження (враховуючи складність та значний суспільний інтерес).

Строки звернення

П’ять днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, саме стільки часу передбачено частиною 6 статті 273 КАС України для подачі позовної заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цієї комісії.

Звертаю увагу на те, що днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду.

Строки розгляду

Суд вирішує адміністративні справи, що пов’язані з виборчим процесом, у дводенний строк після надходження позовної заяви.

Також:

  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли до дня голосування, вирішуються судом у дводенний строк, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування;
  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування;
  • адміністративні справи за позовними заявами, що надійшли у день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються судом у дводенний строк після надходження позовної заяви;
  • адміністративні справи пов’язані з виборчим процесом за скаргами, поданими на вчинені порушення з моменту припинення голосування на виборчих дільницях, протягом двох днів після дня голосування.

Звертаю  увагу на те, що суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору. У разі несплати судового збору на момент вирішення справи суд одночасно вирішує питання про стягнення судового збору відповідно до правил розподілу судових витрат, встановлених КАС України (ч. 9 ст. 273 КАС України).

Розгляд справ

Про відкриття провадження в адміністративній справі, а також про ухвалене рішення суд невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня.

Щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності – кур’єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку. Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень статті 268 КАС України, не перешкоджає розгляду справи.

Звертаю увагу на те, що у виборчих справах суд проголошує повне судове рішення, копії яких невідкладно видаються учасникам справи або надсилаються їм, якщо вони не були присутні під час його проголошення. Судові рішення за наслідками розгляду судами першої інстанції справ набирають законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі їх апеляційного оскарження – з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Порядок оскарження рішень

Особливості судових рішень за наслідками розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом та їх оскарження закріплені у статті 278 КАС України.

Згідно з нормою статті 297 КАС України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Судом апеляційної інстанції у справах пов’язаних з виборчим процесом для окружних адміністративних судів та місцевих загальних судів як адміністративних судів   є Перший апеляційний адміністративний суд, з місцезнаходженням у місті Краматорську.

Нагадаю, що нещодавно, суд брав участь у    виборах  Президента України 31 березня 2019 року та у повторному  голосуванні 21 квітня  2019 року.

Підводячи підсумки роботи суду на Президентських виборах можна сказати,  що найбільш поширеною категорією справ, з якими громадяни звертаються до суду, є саме уточнення списку виборців.

Відповідно до статті 274 Кодексу адміністративного судочинства, право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Позовну заяву може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосування. Суд при розгляді цього позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню. Суд розглядає позовні заяви подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. 

На Президентських виборах надійшло лише  3  позови, з них два позови були про включення до списку виборців однієї сімейної пари з міста Слов’янська, яка напередодні не перевірила себе в списках виборців та своєчасно не   ознайомилася із попереднім списком виборців у приміщенні дільничної виборчої комісії та  не перевірила правильність внесених до них відомостей та  один - про визнання рішення, дій або бездіяльності дільничної  виборчої комісії    протиправними.  Перші два позови задоволені , по останньому - повернуто  позивачу за  його особистою заявою.

 

 

Прес-служба Слов’янського

міськрайонного суду Донецької області