flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набув чинності Закон України «Про медіацію»

16 грудня 2021, 15:03

15 грудня 2021 року набув чинності Закон України від 16 листопада 2021 року № 1875-ІХ «Про медіацію», який передбачає зміни до КЗпП, ЗК, ГПК, ЦПК, КАС та ще шести законодавчих актів України.

Цей Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою, а його розділ ІV «Прикінцеві та перехідні положення» містить чимало змін до згаданих вище законодавчих актів, пов'язаних з унормуванням порядку реалізації медіації у провадженні.

Медіація - позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Дія Закону України «Про медіацію» поширюється на суспільні відносини, пов’язані з проведенням медіації з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Частиною 2 статті 3 Закону перебачено, що медіація може бути проведена до звернення до суду, або під час досудового розслідування, судового провадження, або під час виконання рішення суду.

Проведення медіації не впливає на перебіг позовної давності.

Медіація не проводиться у конфліктах (спорах), що впливають чи можуть вплинути на права і законні інтереси третіх осіб, які не є учасниками цієї медіації.

Медіація проводиться за взаємною згодою сторін медіації з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

 

 

 

Прес-служба  

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області 

Читайте нас  та ставте запитання у соціальній мережі Facebook