flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь ЗМІ у засіданнях в умовах особливого режиму

23 листопада 2021, 14:30

У зв’язку з встановленням у Донецькій області «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID – 19 у роботу Слов’янського міськрайонного суду Донецької області внесено певні корективи.    

Розпорядженням голови суду від 18.10.2021 № 18 посилено особливий режим роботи суду, що зумовлене вимогами Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID – 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами).    

Зокрема, вхід до приміщення суду дозволено лише за ухвалою суду, в якій вказана дата та час слухання справи або при наявності судової повістки, та за наявності засобів індивідуального захисту. Тимчасове обмеження доступу до судових засідань осіб, які не є учасниками судових процесів, обґрунтовано перш за все, необхідністю гарантувати безпеку та здоров’я громадян під час пандемії.

Фотозйомка, відео- та аудиозапис з використанням портативних відео- та аудіо технічних засобів у залі судового засідання проводиться без окремого дозволу, але з урахуванням обмежень, встановлених законом.

З метою врегулювання питання отримання представниками ЗМІ інформації щодо перебігу відкритих судових засідань, що розглядаються в Слов’янському міськрайонному суді Донецької області, а також реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення правосуддя та принципу гласності судового процесу, звертаємо увагу представників ЗМІ на необхідність звернення до судді-доповідача у справі з клопотанням про дозвіл здійснення фотозйомки, відеозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання.

Зазначені клопотання варто подавати заздалегідь, що дозволить створити зручні умови для виконання журналістами їх професійних обов’язків.

Також, з дозволу головуючого в умовах обмежувальних протиепідемічних заходів існує можливість встановлення у залі засідань портативних записуючих приладів. Кількість осіб, присутніх у залі судового засідання, визначається головуючим суддею з огляду на площу приміщення.

Окрім того, задля конструктивної співпраці громадянського суспільства та судової системи запроваджене транслювання судових засідань технічними засобами судів, які здійснюються з дозволу суду за ініціативи самого суду або за зверненням учасників судового процесу, медіа, громадських об’єднань та громадян. Транслювання судових засідань є механізмом  забезпечення права на справедливий суд, принципів гласності та відкритості судочинства. Суди за допомогою відеокамер, встановлених у залах судових засідань, транслюють судові засідання суспільно важливих справ до мережі YouTube та порталу «Судова влада України».  Громадськість може стежити за судовими процесами в реальному часі. Трансляція судового засідання здійснюється лише з дозволу суду.

            Сподіваємось на порозуміння та дотримання карантинних норм під час відвідування Слов’янського міськрайонного суду Донецької області. 

 

 

Прес-служба  

Слов’янського міськрайонного суду Донецької області 

Читайте нас  та ставте запитання у соціальній мережі Facebook