flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошення про запуск ЄСІТС

21 вересня 2021, 15:57

У “Голосі України” 4 вересня було опубліковано оголошення про створення та забезпечення функціонування трьох підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи

Через 30 днів після офіційного опублікування починають функціонувати:

  1. підсистема «Електронний кабінет»;
  2. підсистема «Електронний суд»;
  3. підсистема відеоконференцзв’язку.

Крім того, з початком функціонування підсистем «Електронний кабінет»,  «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв’язку:

  • починають діяти положення Закону №2147а-VIIIщодо можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, функціонування офіційних електронних адрес та процедури реєстрації, автентифікації та доступу осіб до підсистем (модулів) ЄСІТС, які фунціонують (електронний кабінет);
  • зазнає змін порядок вчинення процесуальних (або інших) дій у частині фіксування судових засідань, що проводяться в режимі відеоконференції з використанням підсистеми відеоконференцзв’язку.

Зазначені вище дії вчиняються з використанням підсистем (модулів) ЄСІТС у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

Нововведення дають змогу суду надсилати сторонам в режимі онлайн судові виклики та повідомлення, процесуальні документи та рішення у справі, а сторонам – дистанційно ознайомлюватись з матеріалами судової справи, подавати процесуальні документи, дистанційно брати участь у судових засіданнях тощо.

Також учасник судового процесу за допомогою сервісу Електронного суду може сплатити судовий збір та інші платежі у режимі онлайн, сформувати та надати електронне доручення іншій особі.

Власником програмного забезпечення ЄСІТС є держава в особі Державної судової адміністрації України. ЄСІТС працює на базі основного та резервного (резервних) центрів обробки даних. Організаційне та фінансове забезпечення створення і функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС здійснює ДСА України, яка несе відповідальність за їх належне функціонування та забезпечення захисту інформації.

 

Оголошення надруковане у газеті «Голос України» №168 (7668) від 4 вересня 2021 року на 15 сторінці та на сайті Судова влада України.