flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не є підставою для припинення страхових виплат припинення терміну дії довідки ВПО

17 серпня 2021, 17:26

В провадженні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області перебувала цивільна справа за позовом гр. О. до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області, третя особа: Приватний нотаріус Дружківського міського нотаріального округу гр. Ю. про зобов’язання нарахувати страхові виплати та виплатити їх в порядку спадкування.

Зі змісту рішення суду вбачається, що в 2019 році в м. Горлівка помер батько позивача – гр. Д., За життя гр. Д. заповів усе своє майно позивачу. Після смерті гр. Д. відкрилась спадщина, до складу якої не ввійшли недоотримані страхові виплати, оскільки територіальні підрозділи Фонду соціального страхування України повідомили про відсутність заборгованості.

Позивач просив суд зобов`язати Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Донецькій області здійснити нарахування страхових виплат гр. Д. за період з січня 2017 року по квітень 2018 року та виплатити нараховані кошти позивачу, як спадкоємцю за заповітом.

Судом встановлено,  що відповідно до посвідчення, виданого Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України,  гр. Д. була встановлена інвалідність праці ІІІ групи та він мав право на пільги, встановлені законодавством України для інвалідів праці довічно.

Суд дійшов висновку, що у відповідача були відсутні правові підстави для невиплати гр. Д. страхових виплат за період з січня 2017 року по квітень 2018 року. Ненадання останнім, який не був внутрішньо переміщеною особою, довідки про взяття його на облік, як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, не є підставою для невиплати страхових виплат. Відповідно до положень ст.1227 ЦК, ст. 47 Закону України  «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» позивач, як спадкоємець гр. Д., має право на отримання спірних сум у порядку спадкування за заповітом.

З таким висновком суду погодилась колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вказавши,  що суд першої інстанції дійшов правильного висновку про задоволення позову, а апеляційний суд помилково скасував законне та обґрунтоване рішення. Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 12 травня 2021 року постанову Донецького апеляційного суду від 10 грудня 2019 року скасовано та рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області  від 23 вересня 2019 року залишено в силі (суддя Воронков Д.В.). 

З повним текстом постанови у цивільній справі 243/9109/19 можна ознайомитися за посиланням.