flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув цивільну справу за участю перевізника ТОВ «Нова пошта»

16 серпня 2021, 11:25

В провадженні Слов’янського міськрайонного суду Донецької області перебувала цивільна справа за позовом гр. Ю до фізичної особи-підприємця гр. Л, третя особа ТОВ «Нова Пошта» про захист прав споживачів.

Зі змісту рішення суду вбачається, що позивач через сайт продажу придбав квіти у ФОП гр. Л.  на суму близько 100 000 грн. При отриманні на Новій пошті замовлені квіти він виявив зіпсований товар, квіти зів’яли та більшість була із гниллю. Просив суд розірвати договір купівлі-продажу квітів та стягнути з відповідача сплачену ним за товар суму.  

Судом було встановлено, що при оформленні відправки на ТОВ «Нова пошта» в категорії товару зазначено, що відправляються саджанці, а не квіти. В наданих позивачем квитанціях про зарахування на рахунок відповідача коштів не зазначено, за що саме здійснено переказ коштів. Також в експрес-накладній зазначено про отримання позивачем відправлення оголошеною вартістю 16 000 грн.

Відповідно до Публічного договору про надання послуг з організації перевезення відправлень ТОВ «Нова пошта» оголошена вартість відправлення – вартість відправлення, вказана відправником у відповідній експрес-накладній. Оголошена вартість повинна дорівнювати реальній (ринковій) вартості відправлення.

Враховуючи, що в наданих квитанціях про перерахунок коштів позивачем на рахунок відповідача, не зазначено, за що саме перераховані кошти, а експрес-накладна на отримання зіпсованих квітів містить оголошену вартість у 16 000 грн., яка повинна дорівнювати реальній (ринковій) вартості відправлення, суд задовольнив позов частково та стягнув з відповідача сплачені кошти у розмірі 16 000 грн. 

З таким висновком суду першої інстанції погодився Донецький апеляційний суд, також зазначивши, що відшкодуванню підлягає сума яка дорівнює реальній ринковій вартості відправлення та постановою від 03 серпня 2021 року залишив рішення Слов’янського міськрайонного суду Донецької області без змін.

З повним текстом судових рішень у цивільній справі 243/3696/19 можна ознайомитися за посиланням.