flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз'яснення про електронний суд та дистанційну роботу суду

26 квітня 2024, 10:39

Шановні відвідувачі суду!

Звертаємо Вашу увагу, що з 02 січня 2019 року у тестовому режимі функціонує підсистема «Електронний суд»

Відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року № 30 із змінами і доповненнями (далі - Положення), наказу Державної судової адміністрації України від 22 грудня 2018 року № 628 «Про проведення тестування підсистеми «Електронний суд» у місцевих та апеляційних судах» обмін електронними документами між судом, органами системи правосуддя, фізичними особами та учасниками судового процесу забезпечується засобами підсистеми електронного суду.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) — сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем (модулів), які забезпечують автоматизацію визначених законодавством та цим Положенням процесів діяльності судів, органів та установ в системі правосуддя, включаючи документообіг, автоматизований розподіл справ, обмін документами між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також автоматизацію процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів ЄСІТС.

05 жовтня 2021 року почали офіційно функціонувати три підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи – «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистема відеоконференцзв'язку.

Як вже повідомлялося раніше, з 11.05.2022 року, у зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, та продовженням строку дії воєнного стану в Україні, відповідно до Указу Президента України № 259/2022 від 18 квітня 2022 року, відповідно до рішення зборів суддів Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 05 травня 2022 року № 6, для збереження життя, здоров’я і забезпечення безпеки працівників суду Донецької області, було запроваджено дистанційну роботу суду у доступному для виконання посадових обов'язків місці в режимі реального часу через Інтернет.

Пунктом 7 вказаного наказу голови суду чітко визначено, що до відновлення процесу реєстрацiї вхiдної поштової кореспонденцiї за юридичною адресою суду, здійснювати прийом вхiдної кореспонденцiї від осіб та учасників судового процесу по справах, які перебувають в провадженні суду (заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо), в електронному виді через офiцiйну електронну адресу Слов’янського міськрайонного суду Донецької області inbox@sl.dn.court.gov.ua. Вхідна кореспонденція реєструється лише за наявності електронного цифрового підпису та через особистий кабінет в системі «Електронний суд», в порядку, передбаченому Єдиною судовою інформаціонно-телекомунікаційною системою.

Направлення та реєстрація позовних заяв, клопотань, адміністративних позовів, обвинувальних актів, які первинно надходять на розгляд суду, відбувається в електронному виді через особистий кабінет в системі «Електронний суд».

Запровадження в умовах воєнного стану дистанційної роботи суду потребує максимально ефективного використання електронного документообігу та доступу до судових справ в електронній формі.

Тому, з урахуванням викладеного, рекомендуємо всім користувачам судових послуг, у тому числі й тим, яких законом не зобов’язано реєструватися в підсистемі «Електронний суд», з метою подальшого ефективного використання її можливостей, завчасно зареєструватись в підсистемі «Електронний суд» та направляти процесуальні документи в електронному вигляді за допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua.

Одночасно звертаємо Вашу увагу на необхідність отримання власного електронного цифрового підпису, оскільки відповідно до абзацу 2 частини 8 статі 14 ЦПК України, подання процесуальних та інших документів, вчинення інших процесуальних дій в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС, можливо лише з використанням власного електронного цифрового підпису.

Зараз електронний суд є зручним та швидким способом отримати доступ до правосуддя. Відтепер українці, які вимушено покинули свою домівку чи перебувають на окупованій території і не мають можливості підписувати документи вручну або КЕПом, щоб подати їх до суду, можуть це зробити з Дія.Підписом. 

Це універсальний цифровий ключ у смартфоні, яким можна підписувати документи онлайн за кілька кліків. Також із Дія.Підпис можна отримати доступ до правосуддя, зареєструвавшись в Електронному суді, авторизуватися в підсистемі відеоконференцзв'язку та взяти участь у судовому засіданні онлайн, навіть перебуваючи за кордоном.

Для отримання більш детальної інформації, що стосується функціонування підсистеми «Електронний суд», Ви можете перейти за посиланням https://court.gov.ua/press/news/619572/

Крім того, слід зазначити, що статтею 1 Закону України «Про електронні довірчі послуги» визначено наступні терміни:

9) електронна печатка - електронні дані, які додаються створювачем електронної печатки до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються для визначення походження та перевірки цілісності пов’язаних електронних даних;

22) кваліфікована електронна печатка - удосконалена електронна печатка, яка створюється з використанням засобу кваліфікованої електронної печатки і базується на кваліфікованому сертифікаті електронної печатки.

Стаття 18 вказаного Закону зазначає, що електронний підпис чи печатка не можуть бути визнані недійсними та позбавлені можливості розглядатися як доказ у судових справах виключно на тій підставі, що вони мають електронний вигляд або не відповідають вимогам до кваліфікованого електронного підпису чи печатки. Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису. Кваліфікована електронна печатка має презумпцію цілісності електронних даних і достовірності походження електронних даних, з якими вона пов’язана.

Згідно Інструкції користувача Комп’ютерної програми «Д-3», затвердженої наказом Генерального директора Державного підприємства «Інформаційні судові системи» № 67-ОД від 18 жовтня 2016 року, електронно-цифровий  підпис використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб’єктами електронного документообігу. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. За правовим статусом він прирівнюється до власноручного підпису (печатки).

При вірному зберіганні власником секретного (особистого) ключа його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь-які зміни, несанкціоновано внесені в текст документа, будуть миттєво виявлені.

Електронне правосуддя спрямоване на забезпечення прозорості та доступності правосуддя, на підвищення якості роботи судів та значну економію державних коштів.

Підсумовуючи викладене, зазначаємо, що відповідно до Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов'язковими реквізитами, у т. ч. з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Законом України «Про електронні довірчі послуги» встановлено, що основними реквізитами електронного документа є наявність електронного підпису та позначка часу (дата створення електронного документа). Саме ці два критерії є визначальними та посвідчують справжність електронного документа.

Відправка процесуальних документів в електронному вигляді з накладанням електронного підпису передбачена також процесуальним законодавством.

 

Сподіваємося, що всі учасники судових процесів зможуть скористатись всіма перевагами електронного судочинства, а, перш за все, його дистанційністю. Електронний суд є вимогою часу та обставин, із якими ми маємо справу сьогодні.